HEP: Ako se ne pogorša stanje na tržištu, opskrba strujom uredna

NE POGORŠAVAJU li se dodatno okolnosti u hrvatskom elektroenergetskom sustavu i na europskom tržištu, uredna opskrba električnom energijom svih potrošača u Hrvatskoj nastavit će se, objavili su danas iz Hrvatske elektroprivrede (HEP).

iz HEP-a naglašavaju kako hrvatski elektroenergetski sustav i dalje radi u iznimno nepovoljnim okolnostima, odnosno uz povećanu potrošnju i istodobni otežani rad hidroelektrana zbog ovogodišnje suše.

Naime, dok je prijašnjih godina prosječna dnevna potrošnja električne energije iznosila između 32 i 37 milijuna kilovatsati (kWh), ove je godine ona povećana na 40 milijuna kWh. Oko dvije trećine potrošnje električne energije HEP pokriva proizvodnjom termoelektrana (uključujući i NE Krško), a preostale potrebe proizvodnjom hidroelektrana i uvozom.

Proizvodnjom hidroelektrana u Hrvatskoj se namiruje oko 40 posto godišnje potrošnje, a zbog dugotrajne suše u akumulacijama HEP-ovih hidroelektrana trenutno se nalazi manje od petine moguće količine vode, odnosno 40 posto planiranih količina za ovo razdoblje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Stoga u HEP-u naglašavaju kako zbog potrebe čuvanja vode za razdoblje do kraja godine oprezno gospodare s preostalom akumuliranom vodom, odnosno da hidroelektrane koriste minimalno.

Dodaju kako su suša i vrućine uzrokom i manje proizvodnje europskih hidroelektrana i ponude na europskom tržištu, a proizvodnju su, zbog niskog vodostaja i visokih temperatura, smanjile i europske termoelektrane i nuklearne elektrane.

U ovim okolnostima oslonac domaćeg elektroenergetskog sustava predstavljaju termoelektrane, kažu u HEP-u, naglašavajući kako one predstavljaju najskuplji izvor električne energije.

Sve su raspoložive termoelektrane u pogonu te je zbog potrebne raspoloživosti proizvodnih kapaciteta odgođen početak remonta u dvjema termoelektranama. Za pojačan rad termoelektrana u odnosu na godišnji plan HEP je osigurao dovoljne zalihe energetskog goriva. NE Krško i TE Sisak zbog visoke temperature i niskog protoka rijeke Save proizvode manje električne energije od mogućnosti kapaciteta, napominju iz HEP-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara