54.224.91.58 US
 

HHO: HTV više ne služi politici, ali ni interesima javnosti

Piše:
srijeda, 17.9.2003. 21:47
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Hrvatska televizija nije propagandni stroj Vlade ili vladajućih stranaka, kao što je bila prije izbora u siječnju 2000., no još je daleko od kvalitetnog i profesionalnog služenja interesima javnosti, istaknuto je večeras na predstavljanju knjige "Politika u programu HTVa", u kojoj je Hrvatski helsinški odbor (HHO) predstavio rezultate istoimenog istraživanja.

Istraživanje provedeno na osnovi analize programa HTV-a od početka do kraja studenog prošle godine pokazalo je da je u informativnim emisijama, u odnosu na 1999. godinu, znatno smanjen udio stranačkih političkih priloga (sa 63,8 posto na 16,3 posto), te da nema izrazite dominacije vladajućih stranaka, kao što je to bio slučaj 90-ih godina. Pojavljivanje u programu vladajućih i oporbenih političara izjednačeno je, dok je tri godine ranije taj omjer bio tri puta veći u korist vladajućih.

"Iako je riječ o pozitivnim pomacima, taj nalaz svakako treba aktualizirati jer u zadnje vrijeme dolazi do regresije političke emancipacije javne televizije", tvrdi jedan od autora projekta Geza Stantić, navodeći primjer kako saborski zastupnici još nisu imenovali članove Vijeća HRT-a jer se "spotiču o njihovu političku prihvatljivost, a ne stručnost".

Sociolog Alija Hodžić, suradnik na projektu, ocjenjuje da informativni program HTV-a još uvijek ovisi o političkim strankama, trenutačno onima iz oporbe, te da programom dominiraju "vrijednosti suprotne težnjama Hrvatske za priključenjem Europskoj uniji".

Da slika o HTV-u nije tako pozitivna kako se to čini prema generalnoj ocjeni o njegovoj depolitizaciji, smatra i profesor na Fakultetu političkih znanosti Stjepan Malović, kojega pak najviše zabrinjava što preko polovice od 14 medijskih stručnjaka, intervjuiranih u istraživanju, drži da su dosta uočljivi profesionalni nedostaci novinara i urednika Hrvatske televizije. Kao pozitivan pomak u programu HTV-a, uz smanjen udio politike, u istraživanju je uočeno povećanje broja vijesti o sindikatima, sudstvu, javnoj upravi, ekonomiji i nevladinu sektoru.

Među potisnutim temama i dalje su one o manjinama, iako sada zauzimaju nešto više mjesta u programu, a smanjeno je isticanje nacionalnih obilježja, te učestalost nacionalističkog govora i etničkog govora mržnje, pokazalo je istraživanje. Također u dokumentarnim i obrazovnim emisijama, za razliku od političkih, zadržana je visoka usredotočenost na povijesne teme.

Voditelj Misije OESS-a Peter Semneby najavio je na večerašnjem predstavljanju kako će OESS financijski poduprijeti projekt praćenja programa HTV-a i drugih važnijih medija u Hrvatskoj, koji će HHO provoditi u predizbornoj kampanje, te tijekom i nakon predstojećih izbora.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije