54.81.27.58 US
 

HHO smatra neprimjerenom dodjelu plakete grada Zagreba Malnarovoj "Noćnoj mori"

Piše:
srijeda, 12.5.2004. 19:10
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

ZBOG primjedaba Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) na emisiju "Noćna mora" Željka Malnara, koja je među predloženima za gradsku plaketu, s dnevnog reda današnje sjednice zagrebačkog Gradskog poglavarstva skinut je zaključak o dodjeli Plakete Grada Zagreba.

Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Žarko Puhovski pojasnio je kako je HHO ocijenio neprimjerenim da se Željku Malnaru, uredniku "Noćne more", dodjeli plaketa za tu emisiju u kojoj se, tvrdi Puhovski, "beskrupulozno koriste hendikepirane osobe i širi rasizam".

Puhovski je naveo da se u "Noćnoj mori" "koriste ljudi koji su hendikepirani zbog svoje prošlosti, zbog bolesti ili ovisnosti". U više navrata jasno se izrugivalo i s Romima, a sve to nam se čini neprihvatljivo, dodao je. Naveo je i kako je ljetos za jednog ministra u vladi rečeno da je nesposoban zbog svog židovskog, genetskog nedostatka što je u emisiji prošlo bez ikakvog komentara. Nije se reagiralo niti na više nastupa u kojima se o ljudima iz javnog života također govorilo u rasističkim kategorijama, pa iz toga slijedi da su gledatelji mogli čuti nedopustive rasističke stavove što smatramo pogrešnim, ustvrdio je Puhovski.

Odbor Gradske skupštine za javna priznanja u inicijativi za dodjelu Plakete Grada Zagreba "Noćnoj mori" uz ostalo navodi kako bi toj emisiji plaketa trebala biti dodijeljena "za njezinu autentičnost, hrabro suprotstavljanje umjetnom virtualnom svijetu, lažnim veličinama i društvenoj hipokriziji".

"Ne smatramo da takve emisije ne trebaju postojati, ali smatramo da ne bi trebale biti nagrađivane", dodao je Puhovski.

Željko Malnar odbacio je tvrdnje Žarka Puhovskog da se u njegovoj emisiji koriste hendikepirane osobe i širi rasizam. Izjavio je da u "Noćnoj mori" rade "zdrave i normalne osobe", ali da je uvjeren da "u Hrvatskom helsinškom odboru ima hendikepiranih osoba".

Puhovski je također rekao da je HHO ranije u pismu gradskom čelništvu zamolio da se još jednom razmotri i prijedlog za dodjelu Nagrade Grada Zagreba ravnatelju baleta HNK Dinku Bogdaniću. "Tu se radilo o prigovorima na nekorektno ponašanje", rekao je.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije