54.198.134.127 US
 

HIP: Ukupni državni dug i dalje će nezaustavljivo rasti

Piše:
petak, 5.9.2003. 12:19
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

ZASTUPNICI HIP-a Dario Vukić i Ante Beljo upozorili su danas da se ukupni državni dug neće moći održati zbog nepostojanja Vladine fiskalne politike i financijske konsolidacije države, te da će stoga nezaustavljivo rasti.

Na prvoj HIP-ovoj konferenciji za novinare u Saboru, koju su svojim nedavnim prelaskom iz HDZ-a u HIP omogućili Vukić i Beljo, Vukić je kazao kako se dug neće moći održati, da će dalje nezaustavljivo rasti, prije svega zbog pogrešnog investiranja.

"Vlada čini privid da ispunjavamo sve političke kriterije za ulazak u EU, dok one matematičke, financijske kriterije prikriva jer ih ne ispunjava", istaknuo je.

Vukić smatra da Vlada griješi jer gotovo sve investicije usmjerava samo na banke, plaćajući za to visoke kredite, umjesto da investira u nacionalnu štednju, čime bi se, tvrdi, otvorila nova radna mjesta i povećao životni standard ljudi.

Pogrešan je, dodaje, i preveliki uvoz reprodukcijskog materijala koji se može proizvoditi u Hrvatskoj, te nepotrebni nastavak procesa privatizacije banaka.

Vukić upozorava da je vanjski dug prešao 19 milijardi američkih dolara, a javni dug središnje države popeo na 82 milijarde kuna, što, kako je rekao, u usporedbi s višestrukom manjim dugom 1999. samo dokazuje lošu Vladinu fiskalnu politiku.

Predsjednik HIP-a Miroslav Tuđman upozorio je na katastrofalnu gospodarsku i nacionalnu krizu u Hrvatskoj, također kritizirajući Vladu za loše, uglavnom vanjskopolitičke poteze u odnosima sa Slovenijom i BiH.

Osvrnuo se i na problem državnog duga, podsjetivši da je oporbena šestorka 1999. žestoko kritizirala HDZ-ovu vladu zbog devet milijardi dolara vanjskog duga, od čega je polovica bila naslijeđena iz bivše SFRJ, a taj se dug do danas više nego udvostručio.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije