HNS o koaliciji na sljedećim lokalnim izborima

Čelnici Hrvatske narodne stranke (HNS) Vesna Pusić i Radimir Čačić najavili su danas da će otvoriti pregovore s SDPom i HSSom u vezi s lokalnim izborima, a već će danas formalizirati predizbornu koaliciju s Liberalnom strankom i Librom.

U stanci konstituirajuće sjednice Središnjeg odbora, na upit novinara je li HNS otvoren za koaliciju s HDZ-om, istaknuli su da je koalicija HNS-a s HDZ-om moguća samo na najnižim razinama lokalne samouprave. Podsjetili su da ta stranka s HDZ-om nikada nije koalirala ni na državnoj razini ni na razini gradova ili županija.

"Razlike između HNS-a i HDZ-a i dalje su dramatične unatoč tome što se HDZ približio programskoj orijentaciji HNS-a kad je riječ o odnosima prema Europskoj uniji, manjinama i Haaškome sudu", ustvrdila je Pusić.

Po njezinim riječima, nakon što su HNS-ova stajališta postala univerzalnim stajalištima Hrvatske, okosnica stranačkog programa u sljedećemu četverogodišnjem razdoblju bit će smanjivanje dramatičnih razlika unutar regija. Naglasak će biti na izobrazbi, a dat će i drukčiji pristup socijalnoj politici te gospodarstvu, za čiji razvoj, ocijenila je, sadašnja Vlada nema ni skicu ni viziju.

"Stranka koja svjedoči o svojoj nesposobnosti u obnašanju vlasti ne može biti partner stranci projekata", dodao je Čačić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vesna Pusić ponovila je da će HNS poduprijeti Stjepana Mesića na sljedećim predsjedničkim izborima. Smatra da bi - s obzirom na to kako je predsjednik Mesić vodio zemlju u prvom mandatu - bilo korisno da ga podupru sve stranke u Hrvatskoj.

Predsjedništvo HNS-a bit će potpuno konsolidirano nakon što su na konstituirajućoj sjednici Središnjeg odbora stranke danas izabrani dužnosnici na čelnim mjestima u stranci.

Tako će u sljedećemu četverogodišnjem razdoblju, do godine 2008. potpredsjednici biti Miljenko Dorić (Rijeka), Davorin Đanić (Split), Jakša Marasović (Slavonski Brod), Morana Paliković Gruden (Zagreb) i Josip Posavec (Čakovec). Glavni tajnik HNS-a i dalje je Srećko Ferenčak, a glasnogovornik Boris Blažeković. Zamjenik predsjednika Središnjeg odora je Mića Tomičić.

(Hina) xbdj ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara