54.92.174.251 US
 

HNS PREDSTAVILA KAMPANJU "U EUROPU S HNS-OM"

Piše:
subota, 10.5.2003. 15:55
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Predstavljajući danas u Zagrebu početak kampanje Hrvatske narodne stranke "U Europu s HNSom", predsjednica stranke Vesna Pusić je rekla kako je zadaća naše generacije ulazak Hrvatske u Europsku uniju (EU), kao što je zadaća naših očeva i majki bila pobijediti fašizam. L

HNS smatra da je ulazak u drugi krug proširenja i ispunjavanje uvjeta za punopravno članstvo u EU do 2007. prvorazredni nacionalni interes i strategija razvoja Republike Hrvatske, rekla je Pusić, pa se zato stranka odlučila da tom kampanjom razbije predrasude i istakne sve prednosti koje priključenje Uniji Hrvatskoj donosi.

Hrvatsku u EU mogu voditi samo njeni građani informirani o tome kuda idu, kako idu i kada mogu tamo stići, rekla je Pusić.

HNS kampanjom namjerava podsjetiti i na neminovne obveze Hrvatske u procesu pridruživanja Uniji te ponuditi konkretna rješenja za njihovo ispunjavanje, rekla je i zaključila da standardi EU jesu hrvatski nacionalni interes.

Iako ulazak Hrvatske u EU ima ogromnu potporu, od 75 do 80 posto građana, istovremeno postoji i masovna neinformiranost o EU i što Hrvatsku na tom putu čeka, rekla je Pusić.

Izjavila da je Hrvatska najdalje otišla u ispunjavanju ekonomskih kriterija, a najteže i najneodlučnije ispunjava političke kriterije. To je demokracija, rekla je Pusić te upitala treba li nam je netko nametati; to su ljudska prava, rekla je dalje i pitala jesu li ona protiv našeg interesa. Zatim, to su prava manjina, kazala je i pitala nismo li mi svi po nekim kriterijima manjina. I konačno je to suradnja s međunarodnim institucijama i svim onim institucijama koji su sastavni dio EU.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Pusić je rekla da se ti politički kriteriji prevedeni u praktičke zahtjeve čine malo neugodnima, naročito ako ne postoji uvriježena kultura poštivanja vlastitih institucija i zakona. Ali, zaključila je, ako ne postoji ta struktura, treba raditi na njoj i doći do razine na kojoj više nikome neće niti padati na pamet da se može ponašati drugačije osim u skladu sa zakonima svoje zemlje.

Kampanja je počela jednom vrstom predstave, scenski-osmišljenom prezentacijom praćenom citatima iz djela Miroslava Krleže. U predstavi su dijalog vodili protivnici i pobornici ulaska u EU, a pobjedu su odnijeli ovi drugi.

Kampanja "U Europu s HNS-om" odnosi se na jednu je od pet ključnih tema o kojima HNS želi pred izbore otvoriti javnu raspravu, a nastavit će se i u drugim hrvatskim gradovima.

HNS je do sada već otvorio javnu raspravu o projektu nove javne uprave.Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najnovije