54.196.47.145 US
 

Hrvatska aktivno sudjelovala u danas usvojenoj konvenciji o balastnim vodama

Piše:
petak, 13.2.2004. 16:37
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

NAKON dugogodišnjeg rada na uspostavi međunarodnih standarda koji će umanjiti štetan utjecaj prijenosa živih organizama putem balastnih voda danas je u sjedištu Svjetske pomorske organizacije (IMO International Maritime Organization) u Londonu usvojena Međunarodna konvencija o kontroli i upravljanju brodskim balastnim vodama i sedimentima, priopćeno je iz Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka.

U pripremi i donošenju konvencije kao članica IMO-a aktivno je sudjelovala i Republika Hrvatska čije je izaslanstvo predvodio državni tajnik za more Branko Bačić.

Jedno od temeljnih načela konvencije je zabrana ispuštanja balastnih voda koje ne zadovoljavaju konvencijom propisane standarde.

Naime, konvencijom je predviđeno postupno isključivanje izmjene balastnih voda kao prihvatljive metode pročišćavanja. Predviđeno je da nakon 2014. brodovi zadovolje standarde pročišćavanja balastnih voda.

Do tog roka izmjena balastnih voda može se obavljati na udaljenosti ne manjoj od 50 nautičkih milja od obale i dubini od 200 metara. U područjima gdje taj uvjet nije moguće ispuniti zbog zemljopisnih obilježja, a takav je slučaj u Jadranu, obalne države mogu u dogovoru odrediti područja za izmjenu balastnih voda. Kako konvencija definira i standard kvalitete vode i rokove za ispunjavanje standarda, bit će motivacija razvoju tehnologija pročišćavanja balastnih voda na brodovima, a koje u ovom trenutku nisu poznate.

Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka pripremit će donošenje propisa u tom području te će potaknuti suradnju sa susjednim jadranskim državama kako bi se postigla optimalna rješenja za Jadran te omogućio razvoj pomorskog prometa, ali uz visoki stupanj zaštite Jadrana.

U priopćenju se navodi da je aktivno sudjelovanje hrvatskog izaslanstva na izradi konvencije pohvalio i glavni tajnik Svjetske pomorske organizacije Efthimios Mitropoulos s kojim se državni tajnik Bačić susreo na marginama diplomatske konferencije.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije