54.227.17.101 US
 

Hrvatska će dobiti američku pomoć u 2005.

Piše:
utorak, 7.12.2004. 21:59
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

AMERIČKI Kongres usvojio je zakon o proračunu za 2005. prema kojem će Hrvatska dobiti američku pomoć za razvoj demokracije.

Zakon o proračunu za 2005. prihvaćen je u ponedjeljak u Zastupničkom domu i Senatu američkog Kongresa i upućen je na potpisivanje predsjedniku Georgeu W. Bushu.

U tom Zakonu za Hrvatsku je predviđena pomoć od 20 milijuna dolara u okviru programa Potpore za istočnoeuropske demokracije (SEED).

"Hrvatska će dobiti pomoć za 2005. od 20 milijuna dolara u okviru programa SEED", potvrdio je u utorak za Hinu John Shank, direktor osoblja u Pododboru za inozemne operacije Odbora za proračun Zastupničkog doma Kongresa.

Zastupnički dom i Senat trebali su konačno glasovati o zakonu o proračunu 8. prosinca, ali su ga usvojili nešto ranije nego se predviđalo, rekao je Shank.

Američka pomoć od 20 milijuna dolara za Hrvatsku predviđena je za jačanje demokratskih institucija i vladavinu prava, uključujući suradnju s Haškim sudom. Program SEED je usmjeren na tehničku pomoć lokalnim upravama, političkim strankama, sindikatima, medijima i nevladinim organizacijama i na poticanje konkurentnosti privatnog sektora jačanjem malog poduzetništva i zapošljavanja u poljoprivredi.

SAD je za 2005. osigurao i 690.000 dolara pomoći Hrvatskoj za obuku u kontroli izvoza i granica radi sprječavanja širenja oružja masovnog uništavanja.

Prema amandmanu republikanskog kongresnika Georgea Nethercutta umetnutom u zakon o proračunu za 2005. zemljama koje su stranke ICC-a, a nisu potpisale sporazum sa Sjedinjenim Državama o neizručenju Amerikanaca Sudu bit će zabranjeno davati američku pomoć iz fonda za gospodarsku potporu.

Hrvatska ne želi potpisati sporazum o neizručenju Amerikanaca ICC-u sa SAD-om, ali je ta odredba novog zakona ne pogađa budući da uopće ne prima pomoć iz fonda gospodarske potpore.

Shank je pojasnio da se amandman tiče samo Fonda za ekonomsku potporu i da neće imati nikakvog učinka na Hrvatsku koja prima pomoć iz posve drugog fonda SEED.

Zbog nepotpisivanja sporazuma o imunitetu Amerikanaca Hrvatska u 2005. neće dobiti američku vojnu pomoć iz fondova za financiranje stranih oružanih snaga i vojnu obuku što je posljedica drugog ranije usvojenog Zakona o zaštiti pripadnika američkih oružanih snaga.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije