54.80.211.135 US
 

hrvatska ima 18 ekoproizvoda

Piše:
nedjelja, 19.10.2003. 14:23
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

U Hrvatskoj je dosad izdano 18 potvrdnica za znak "ekoproizvoda", kojima se može podičiti osam proizvođača koji proizvode na 190 hektara. L

Znak "ekoproizvoda" je jamstvo da je proizvod proizveden u skladu s odgovarajućim propisima o ekološkoj proizvodnji i dobiva se na razdoblje od jedne godine ili jedne vegetacije i uz deklaraciju potvrđuje kvalitetu proizvoda.

Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva ističe da je dobivanje znaka "ekoproizvoda" povezano sa sustavom proizvodnje, nadzora i certificiranja, a pravo na korištenje tog znaka imaju proizvođači koji su upisani u Upisnik proizvođača i koji su dobili potvrdnicu (certifikat).

Ekološka proizvodnja poseban je sustav održivoga gospodarenja u poljoprivredi i šumarstvu, koje obuhvaća uzgoj bilja i životinja, hrane, sirovina i prirodnih vlakana, te preradu primarnih proizvoda.

Pritom se primjenjuju posebne ekološke, gospodarske i društveno opravdane proizvodno-tehnološke metode uz najpovoljnije korištenje plodnog tla i raspoložive vode, prirodnih svojstava biljaka, životinja i krajobraza, te uz povećani prinos i otpornost biljaka prirodnim silama i zakonima i propisanu uporabu gnojiva i sredstava za zaštitu bilja i životinja.

Svrha takve proizvodnje jest zaštita zdravlja i života ljudi, zaštita prirode i okoliša, te zaštita potrošača.

Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva posebice ističe da je Hrvatska zemlja s velikim mogućnostima ekološke proizvodnje, što znači da su u nas izraženi prirodni uvjeti za razvoj ekološke poljoprivrede i proizvodnje hrane.

Ekološka poljoprivreda poznata je nekim domaćim proizvođačima već desetak godina, premda se zakonska regulativa primjenjuje od lani, kada je 6. veljače 2002. Hrvatski sabor donio Zakon o ekološkoj proizvodnji poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Tada je mnogim pravilnicima određen i uzgoj bilja i životinja, te njihovih proizvoda, sustav nadzora i certifikacija, deklariranja i korištenja eko-znaka. Zakon i njegovi podzakonski akti su u skladu s Uredbom EU 209/91 i IFOAM Basic Standards-2000, što je važno za pridruživanje Hrvatske Europskoj uniji.

Zakonom o državnim potporama prvi su put uvedeni i poticaji za ekološku poljoprivredu pa se očekuje njezin snažniji razvitak, kao što je bio slučaj i u drugim državama.

Po ocjeni svjetskih organizacija FAO-a, WHO-a i WTO-a, početak 21. stoljeća prati povećana proizvodnja i trgovina hranom, što je, osim dobrobiti, donijelo i nove opasnosti, pa je zdravstvena ispravnost i kakvoća hrane važna i na međunarodnoj razini.

Ministarstvo poljoprivrede zato ističe da je radi zaštite potrošača i zaštite državnih interesa na međunarodnome tržištu, Hrvatska u srpnju ove godine dobila i Zakon o hrani, na kojem je radilo s Ministarstvom zdravstva i drugim ustanovama i nevladinim udrugama.

Taj je zakon temelj za izgradnju cjelovitog, jedinstvenog i javnog sustava službene kontrole hrane, čiji je sastavni dio i sustav ovlaštenih ispitnih i referentnih laboratorija. Odmah je osnovana i Hrvatska agencija za hranu, koja je odgovorna za zdravstvenu ispravnost i higijenu hrane.

Tako se i Hrvatska pridružila zemljama koje imaju zakone o hrani.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije