54.159.85.193 US
 

hrvatska ima 18 ekoproizvoda

Piše:
nedjelja, 19.10.2003. 14:23
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

U Hrvatskoj je dosad izdano 18 potvrdnica za znak "ekoproizvoda", kojima se može podičiti osam proizvođača koji proizvode na 190 hektara. L

Znak "ekoproizvoda" je jamstvo da je proizvod proizveden u skladu s odgovarajućim propisima o ekološkoj proizvodnji i dobiva se na razdoblje od jedne godine ili jedne vegetacije i uz deklaraciju potvrđuje kvalitetu proizvoda.

Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva ističe da je dobivanje znaka "ekoproizvoda" povezano sa sustavom proizvodnje, nadzora i certificiranja, a pravo na korištenje tog znaka imaju proizvođači koji su upisani u Upisnik proizvođača i koji su dobili potvrdnicu (certifikat).

Ekološka proizvodnja poseban je sustav održivoga gospodarenja u poljoprivredi i šumarstvu, koje obuhvaća uzgoj bilja i životinja, hrane, sirovina i prirodnih vlakana, te preradu primarnih proizvoda.

Pritom se primjenjuju posebne ekološke, gospodarske i društveno opravdane proizvodno-tehnološke metode uz najpovoljnije korištenje plodnog tla i raspoložive vode, prirodnih svojstava biljaka, životinja i krajobraza, te uz povećani prinos i otpornost biljaka prirodnim silama i zakonima i propisanu uporabu gnojiva i sredstava za zaštitu bilja i životinja.

Svrha takve proizvodnje jest zaštita zdravlja i života ljudi, zaštita prirode i okoliša, te zaštita potrošača.

Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva posebice ističe da je Hrvatska zemlja s velikim mogućnostima ekološke proizvodnje, što znači da su u nas izraženi prirodni uvjeti za razvoj ekološke poljoprivrede i proizvodnje hrane.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ekološka poljoprivreda poznata je nekim domaćim proizvođačima već desetak godina, premda se zakonska regulativa primjenjuje od lani, kada je 6. veljače 2002. Hrvatski sabor donio Zakon o ekološkoj proizvodnji poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Tada je mnogim pravilnicima određen i uzgoj bilja i životinja, te njihovih proizvoda, sustav nadzora i certifikacija, deklariranja i korištenja eko-znaka. Zakon i njegovi podzakonski akti su u skladu s Uredbom EU 209/91 i IFOAM Basic Standards-2000, što je važno za pridruživanje Hrvatske Europskoj uniji.

Zakonom o državnim potporama prvi su put uvedeni i poticaji za ekološku poljoprivredu pa se očekuje njezin snažniji razvitak, kao što je bio slučaj i u drugim državama.

Po ocjeni svjetskih organizacija FAO-a, WHO-a i WTO-a, početak 21. stoljeća prati povećana proizvodnja i trgovina hranom, što je, osim dobrobiti, donijelo i nove opasnosti, pa je zdravstvena ispravnost i kakvoća hrane važna i na međunarodnoj razini.

Ministarstvo poljoprivrede zato ističe da je radi zaštite potrošača i zaštite državnih interesa na međunarodnome tržištu, Hrvatska u srpnju ove godine dobila i Zakon o hrani, na kojem je radilo s Ministarstvom zdravstva i drugim ustanovama i nevladinim udrugama.

Taj je zakon temelj za izgradnju cjelovitog, jedinstvenog i javnog sustava službene kontrole hrane, čiji je sastavni dio i sustav ovlaštenih ispitnih i referentnih laboratorija. Odmah je osnovana i Hrvatska agencija za hranu, koja je odgovorna za zdravstvenu ispravnost i higijenu hrane.

Tako se i Hrvatska pridružila zemljama koje imaju zakone o hrani.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije