54.162.184.214 US
 

Hrvatska potpisala sporazume o socijalnom osiguranju sa Srbijom i Crnom Gorom

Piše:
utorak, 18.3.2003. 14:50
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

HRVATSKA je danas sa Srbijom i Crnom Gorom potpisala sporazume o uređenju prava i isplati mirovina i drugih socijalnih davanja korisnicima socijalnog osiguranja koji imaju prebivalište u jednoj, a svoja su prava ostvarili u drugoj državi.

Današnjim potpisivanjem završeni su pregovori započeti još 1997. godine, nakon potpisivanja Ugovora o socijalnom osiguranju između Republike Hrvatske i ondašnje Savezne Republike Jugoslavije.

Stupanjem na snagu sporazuma sa Srbijom i Crnog Gorom Hrvatska će na području socijalnog osiguranja imati uređene odnose sa svim državama nastalima na području bivše Jugoslavije, s time da s Makedonijom i Slovenijom nije ni bilo prekida tih odnosa.

"Ovo je početak uređenog, trajnog i prema međunarodnim normama standardiziranog načina ostvarivanje prava iz mirovinskog, zdravstvenog i osiguranja za slučaj nezaposlenosti, kako za građane koji su ta prava ostvarili do 1991. godine, tako i za sve koji će ih ostvarivati ubuduće u jednoj od dviju država", kazao je hrvatski ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović.

Vidović je naglasio da sporazum dosad izravno obuhvaća oko 40.000 umirovljenika i članova njihovih obitelji.

Hrvatska je po Uredbi Vlade iz 1992., a kasnije Zakonu o isplati mirovina korisnicima koji su mirovinu ostvarili na području republika bivše SFRJ, preuzela 4.685 umirovljenika koji su pravo na mirovinu stekli u Srbiji i Crnoj Gori.

S druge strane, tadašnja SR Jugoslavija preuzela je 3.983 umirovljenika koji su to pravo stekli u Hrvatskoj.

Osim toga, tu je još i oko 15.000 osoba umirovljenih nakon 8. listopada 1991. (kada su raskinute državnopravne veze s bivšom Jugoslavijom), a približno toliko ih je i u Srbiji.

Za njih su dosad isplaćivane mirovine iz fonda države u kojoj imaju prebivalište, pa će nakon primjene sporazuma uslijediti preračunavnje mirovina.

Vidović je pojasnio da će na umirovljenike, koji će zbog "niže vrijednosti godine mirovinskog osiguranja" iz Srbije i Crne Gore vjerojatno primati niže mirovine, Hrvatska primijeniti isti zaštitni mehanizam, odnosno isplaćivati dodatak na mirovinu kao i umirovljenicima koji su mirovinu stekli u BiH.

Dodao je da bi prema sporazumu isplata mirovina trebala uslijediti vrlo brzo, nakon razmjene dokumenata između ministarstava vanjskih poslova.

Veleposlanik Srbije i Crne Gore Milan Simurdić istaknuo je sporazum o socijalnom osiguranju, uz onaj o slobodnoj trgovini i kulturno-prosvjetnoj suradnji, kao jedan od osnovnih pokazatelja napretka odnosa između dviju država.

"Isto tako, željeli bismo što prije napraviti iskorak i na imovinsko-pravnom planu, te u liberalizaciji viznog režima", istaknuo je Simurdić.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije