54.144.14.134 US
 

Hrvatski sabor o izmjenama Zakona o zaštiti bilja

Piše:
četvrtak, 10.7.2003. 12:40
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

HRVATSKI sabor na početku današnjeg zasjedanja raspravio je prijedlog izmjena Zakona o zašiti bilja, kojima je svrha urediti poslove vezane uz zdravstvenu zaštitu bilja u skladu s europskim propisima.

Predloženim izmjenama predviđeno je, među ostalim, da se granična inspekcija za zaštitu bilja i inspekcija za zaštitu bilja ujedine u fitoinspekciju. U stručne poslove zaštite bilja uključivale bi se po potrebi i druge ustanove, a ponajprije Zavod za zaštitu bilja.

Preustroj nadzora nad zaštitom bilja počeo bi sljedeće godine, a za to će se u državnom proračunu za 2004. morati osigurati znatna financijska sredstva, najavio je zamjenik ministra poljoprivrede i šumarstva Tomislav Ledić.

Za nabavu potrebne informatičke i druge opreme zasad je predviđeno 650.000 kuna.

Izmjene su predložene u hitnom postupku, kao dio paketa europskih zakona, a, kako je istaknuo zamjenik ministra Ledić, njihovim bi se donošenjem "stvorio osnovni okvir za postupni preustroj poslova zaštite bilja".

Najavio je razdvajanje materije u dva nova zakona - o zdravstvenoj zaštiti bilja te o sredstvima za zaštitu bilja.

Dio parlamentarnih klubova zauzeo se da se o predloženim zakonskim izmjenama provedu dva saborska čitanja budući da je predviđena izmjena čak 60 članaka sadašnjeg zakona.

Zdenka Čuhnil, u ime Kluba nacionalnih manjina, upozorila je da raspravu o predloženim izmjenama nije proveo matični Odbor za poljoprivredu, ističući kako je riječ o važnom zakonu želi li Hrvatska ostvariti politiku proizvodnje organske, zdrave hrane.

Upozorila je na nedorečenosti u tekstu, koji predviđa da Ministarstvo vodi upisnik o obavljanju poslova zaštite bilja.

"Znači li to da će se svaki seljak koji upotrebljava pesticide morati uvesti u upisnik?" upitala je Čuhnil.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije