54.92.197.82 US
 

HRW: EU treba inzistirati na napretku RH u suđenjima za ratne zločine

Piše:
ponedjeljak, 20.12.2004. 20:02
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

EUROPSKA unija treba inzistirati da hrvatski sudovi ostvare jasan napredak u suđenjima za ratne zločine u trenutku dok se Hrvatska priprema za početak pregovora o članstvu, priopćila je u ponedjeljak američka organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW).

HRW navodi da su čelnici EU-a 17. prosinca odlučili da pregovori s Hrvatskom o članstvu započnu 17. ožujka 2005. pod uvjetom da Hrvatska do tog datuma ostvari potpunu suradnju s Haškim sudom, ali da ne postoje usporedivi uvjeti za napredak u suđenjima za ratne zločine pred hrvatskim sudovima koja su do sada obilježena etničkom pristranošću protiv Srba, nedostatkom profesionalizma i lošom suradnjom policije.

"Pimjerena domaća suđenja za ratne zločine u Hrvatskoj se naprosto neće dogoditi bez pritiska EU-a", rekla je Rachel Danber, direktorica za Europu i središnju Aziju u HRW-u.

"EU treba uključiti domaća suđenja za ratne zločine u mjerila za pristupanje koja postavlja za Hrvatsku", rekla je ona.

U ranijem istraživanju HRW, organizacija sa sjedištem u New Yorku, utvrdio je da suđenja za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i Srbiji i Crnoj Gori pate od etničke pristranosti, slabe pripreme, neodgovarajuće suradnje policije u istrazi, slabe međudržavne suradnje i neučinkovitih mehanizama zaštite svjedoka.

U Hrvatskoj je HRW utvrdio dodatne probleme sa suđenjima u odsutnosti optuženog i skupnim optužnicama koje ne specificiraju individualnu ulogu optuženog u zločinu.

HRW navodi kako je Hrvatska imala nesrazmjerno više slučajeva protiv pripadnika srpske manjine, od kojih su neki prema daleko slabijim optužbama nego slučajevi protiv Hrvata.

Prema podacima OESS-a, kaže HRW, u prvih deset mjeseci 2004. Srbi su predstavljali 23 od 27 uhićenih osoba, 85 od 105 kojima se sudi i 18 od 20 osuđenih.

Srbi su, kaže HRW, bili osuđivani i u slučajevima kada dokazi nisu podupirali optužbe.

HRW tvrdi da je hrvatski sud samo u jednom slučaju na primjeren način održao suđenje za ratni zločin počinjen nad Srbima, navodeći suđenje za ubojstva srpskih civila počinjena u Gospiću 1991.

Usporedivi ratni zločini, počinjeni u Medačkom džepu, Vukovaru, Zagrebu (ubojstvo obitelji Zec), Lori, Pakračkoj poljani, mostu Korana i Bjelovaru ili uopće nisu bili sudski gonjeni ili su rezultirali oslobađanjem. U slučaju Paulin dvor samo je jedna osoba osuđena, premda su mnogi drugi sudjelovali u ubojstvu 19 srpskih civila u tom selu, kaže HRW.

Nasuprot tomu, hrvatski sudovi su proglasili Srbe krivim za ratne zločine čak i za takva djela poput krađe posteljine, tanjura ili budilice, poput slučaja Ivanke Savić iz Vukovara, navodi HRW, dok ni jedan Hrvat nije niti optužen za slične prijestupe, a kamoli suđen ili osuđen.

"Sve dok Hrvatska ne pokaže da može pošteno suditi slučajeve ratnih zločina, neće biti moguće reći da je u zemlji u potpunosti zavladala vladavina prava", rekla je Denber. "Europska unija mora inzistirati da Hrvatska primijeni standarde poštena suđenja i mora biti spremna suspendirati pregovore o članstvu ukoliko ne dođe do jasnog poboljšanja".
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije