HSLS i DC postigli sporazum o zajedničkom nastupu na izborima

HRVATSKA socijalno liberalna stranka i Demokratski centar zajednički izlaze na predstojeće parlamentarne izbore, objavili su danas na konferenciji za novinare predsjednici tih dviju stranaka Dražen Budiša i Mate Granić.

Budiša je ocijenio da je to značajan događaj za hrvatsku političku scenu, na korist Hrvatske i obiju političkih stranaka. Dodao je da HSLS i DC imaju bliske stavove o problemima hrvatskog društva, a da su razlike male u odnosu na zajedničke točke.

Postizanjem dogovora o prijeizbornoj koaliciji HSLS-a i DC-a stvoren je snažan politički centar koji će na predstojećim izborima ostvariti dobar rezultat, istaknuo je Budiša. Procijenio je da će ta koalicija osvojiti od 20 do 25 mandata i biti nezaobilazan čimbenik u formiranju buduće vlasti.

Budiša je, na zajedničkoj konferenciji za novinare, najavio da dvije stranke u predizbornom razdoblju, nakon postizanja koalicijskog dogovora, očekuje definiranje međusobnih odnosa i postizanje programske suglasnosti i nakon toga predstavljanje biračima.

Predsjednik DC-a Mate Granić smatra da se postizanjem koalicije DC-a i HSLS-a do kraja definira hrvatska politička scena te dodao kako je te dvije stranke približila bliskost programskih stavova i djelovanja. "Čvrsto vjerujemo da možemo osvojiti 20 mandata, a očekujemo 25, a ne bi bilo iznenađenje i više", rekao je Granić, dodavši kako vjeruje da će te dvije stranke biti važan čimbenik u stvaranju koalicije centra i desnog centra nakon izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Upitan kako komentira nezadovoljstvo pojedinaca u vlastitoj stranci, budući se zbog zajedničkog izlaska na izbore s DC-om neki neće naći na izbornim listama, Budiša je rekao da je Veliko vijeće stranke na jutrošnjoj sjednici jednoglasno podržalo sporazum s DC-om i njega ovlastilo da samostalno predloži kandidate za zajedničku izbornu listu.

"Sastavljanje liste nikada nije bio lak posao, no ova najnovija usvojena je najlakše do sada. Članstvo je pokazalo zrelost i podržalo takvo rješenje, iako možda neki među njima i nisu njime u potpunosti zadovoljni, jer je to u interesu stranke", rekao je Budiša.

Napomenuo je kako je prije tri godine dogovor o koaliciji postignut puno lakše, ali da ona sama nije bila uspješna. Ocijenio je kako odnosi unutar vladajuće koalicije, posebice u dvama najvećim gradovima Zagrebu i Splitu poprimaju "karikaturalne razmjere".

Mate Granić dodao je da su u DC-u usvojene preliminarne liste i da ne očekuju veće probleme te izrazio uvjerenje da će svi raditi na dobrobit i uspjeh zajedničke liste.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara