HSP traži od Vlade da spriječi Pančića u objavljivanju popisa braniteljskih stanova

HRVATSKA stranka prava (HSP) pozvala je Vladu i Državno odvjetništvo da spriječe ministra hrvatskih branitelja Ivicu Pančića koji je najavio da će interno, na oglasnoj ploči Ministarstva, objaviti popis onih koji su dobili braniteljske stanove i kredite, budući da u Hrvatskom saboru nisu izglasane izmjene Zakona o zaštiti osobnih podataka kojima bi se to omogućilo.

Riječ je o osobnim podatcima koji su zaštićeni Zakonom o zaštiti osobnih podataka i bez dopune toga zakona ti se podatci ne mogu objavljivati, pa ni na oglasnim pločama, ističe HSP u današnjem priopćenju.

Ministar Pančić najavio je prošloga tjedna da će, usprkos odluci Hrvatskog sabora, popis o braniteljskim stanovima i kreditima objaviti interno, na oglasnim pločama Ministarstva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, što je, kako je rekao, dopušteno po internom pravilniku toga ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Internim Pančićevim pravilnikom ne mogu se derogirati zakonske odredbe", stoji u priopćenju koje je potpisao Pero Kovačević, predsjednik HSP-ova Odbora za unutarnju politiku, obranu i hrvatske branitelje.

Osim toga, HSP traži da Državno odvjetništvo javno kaže što je učinilo u slučajevima objavljivanja podataka o hrvatskim ratnim vojnim invalidima u tisku u Osijeku i Zadru.

U priopćenju HSP podsjeća da je prvi reagirao na Pančićeve najave o objavljivanju popisa braniteljskih stanova i kredita, ocijenivši ih "novim linčem" nad hrvatskim braniteljima.

Također se navodi kako je HSP zatražio od Vlade da predloži izmjene Zakona o zaštiti osobnih podataka te da, uz pravnu mogućnost objave tih podataka, prije svega normira objavu sljedećih podataka: tko je od 1990. do danas dobio menadžerske kredite u Hrvatskoj i u kojem iznosu, iznose kredita bivših i sadašnjih državnih dužnosnika i njihove troškove na kreditnim karticama, popis 200 najbogatijih obitelji, popis dužnosnika koji su dobili stanove i stambene kredite, te popis osoba koje su dobile stanove i stambene kredite na temelju partizanskog staža.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara