54.224.99.70 US
 

HSP traži saborsku raspravu o domovinskom ratu

Piše:
ponedjeljak, 1.3.2004. 13:28
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

KLUB zastupnika HSPa zatražit će da se u Hrvatskom saboru otvori rasprava o Domovinskom ratu, u svjetlu izjava zastupnika talijanske nacionalne manjine Furia Radina, koji je, u petak u Saboru ustvrdio da je u Hrvatskoj, tijekom Drugoga svjetskog rata, počinjeno etničko čišćenje Židova i Roma, 1945. nad Talijanima i Njemcima, a u prvoj polovici 90tih nad Srbima.

Predsjednik HSP-a Anto Đapić na današnjoj je konferenciji za novinare, u Saboru, najavio kako će HSP zatražiti da se saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav očituje o "ne reagiranju predsjedavajućeg Darka Milinovića i predsjednika Sabora Vladimira Šeksa na tu izjavu", te da, na temelju stava Odbora raspravu o tom pitanju provede i saborski plenum.

HDZ je pozvao da se "jasno očituje o stavu svojih koalicijskih partnera", a od Radina je zatražio ispriku za izrečeno, ocjenjujući da je Radin svojom izjavom Hrvate okarakterizirao kao narod "genocidan po sebi".

Činjenica da je Radinove izjave, na proslavama 14. obljetnice HDZ-a u Požegi i Karlovcu, osudio predsjednik HDZ-a i premijer Ivo Sanader, ne zadovoljava HSP, kazao je Đapić.

Ocijenio je da "HDZ tako nastupa prema svom članstvu, a u Saboru je prešao preko toga i progutao živu žabu krastaču".

Potpredsjednik HSP-a Miroslav Rožić najavio je da će zatražiti da se o potvrđivanju Memoranduma o razumijevanju između vlada SAD-a i RH o zaštiti prava intelektualnog vlasništva Sabor očituje dvotrećinskom većinom.

Drži da taj memorandum, koji će hrvatsku farmaceutsku industriju, po nekim procjenama, koštati oko 200 milijuna eura, "zadire u Ustav".

HSP smatra da bi primjenu tog memoranduma trebalo odgoditi do ulaska Hrvatske u EU, kako je to učinila, primjerice, Poljska.

Klub HSP-a najavio je da će amandmanima zatražiti da se u državnom proračunu za ovu godinu osigura novac za otplatu duga esulima, izgradnju ceste Sošice-Sv. Gera, te da se za funkcioniranje akademske internetske mreže Carnet predvidi iznos jednak prošlogodišnjem.

HSP-ov zastupnik Tonči Tadić je upozorio da bi Sanaderove najave talijanskom premijeru Silviju Berlusconiu da je Hrvatska spremna dio imovine esula vratiti u naturi, mogle stvoriti opasan presedan, po kojem bi esuli mogli tražiti povrat svih nekretnina u Dalmaciji, Rijeci, Primorju i Istri.

Podsjetio je da Hrvatska, po ranije potpisanim sporazumima s Italijom, esulima duguje još 35 milijuna američkih dolara, koje bi, po Tadiću, bilo najbolje vratiti jednokratno, putem računa RH u jednoj od talijanskih banaka, po uzoru na Sloveniju.

"U protivnom se otvara mogućnost da Hrvatska, sukladno Ugovoru o miru iz 1947., Italiji ne vrati ratnu odštetu, a vrati nekretnine, i to ne samo talijanskim esulima, nego i Austrijancima, Nijemcima i Židovima", upozorio je Tadić.

(Hina) xibob ysšh

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije