HSS predstavio gospodarski program

RADIKALAN zaokret od dosadašnje, neoliberalističke gospodarske politike, veći gospodarski i rast zapošljavanja okosnice su javnosti danas predstavljenog gospodarskog programa HSSa "Projekt razvoja Hrvatske".

HSS-ov gospodarski program temelji se na načelima političke doktrine osnivača stranke - braće Radić na moralnom kodeksu i socijalnom nauku katoličke crkve, rekao je glavni stranački ekonomist Branimir Lokin.

Taj program polazi od rasta zaposlenosti, ključnog cilja koji, ističu u HSS-u, određuje i optimum gospodarskog rasta.

Zapošljavanje od 2,5 posto godišnje, drže u stranci, rezultiralo bi gospodarskim rastom od 7 do 8 posto godišnje u sljedeće 4 godine.

HSS ustrajava da zapošljavanje mora biti svrha svake privatizacije, kaže Lokin i navodi da se zbog takvog pristupa HSS znao sukobiti s političkim partnerima.

HSS-ov ministar obrta, malog i srednjeg poduzetništva Željko Pecek tvrdi da se u iduće 4 godine može dosegnuti brojka od 151.000 zaposlenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Taj optimizam temelji na podatku da je njegovo ministarstvo poticajnim mjerama u protekle 3,5 godine otvorilo oko 60.000 novih radnih mjesta.

Tvrdi i da SDP, kad govori o 150.000 zaposlenih, zapravo govori o projektu njegova ministarstva.

Pecek naglašava i da država mora biti partner privatnog sektora.

Da treba uravnotežiti odnos države, poslodavaca i zaposlenika, proširiti ulogu HNB-a osigurati elastičniji porezni sustav, stav je i ekonomista Lokina.

Kad je riječ o porezima, potpredsjednik HSS-ova Stručnog vijeća Damir Novotny zagovara povećanje posebnih poreza (trošarina) na luksuzne proizvode posebice one koji nisu domaći, te diferencirane stope PDV-a.

Kolike bi te stope trebale biti Novotny nije precizirao, otkrio je samo da bi niže stope vrijedile za proizvode čija bi potrošnja mogla pozitivno utjecati na domaću proizvodnju, kakva je primjerice prehrambena.

Kad je riječ o poljoprivredi, predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić najavljuje nastavak započetih reformi i ulaganja u tu granu, a sve s ciljem da hrvatski seljak postane konkurentan europskom seljaku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara