54.90.237.148 US
 

HUP o nabavi nove medicinske opreme: Ministarstvo se ponaša neracionalno

Piše: Hina
ponedjeljak, 13.6.2016. 11:06
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Foto: FaH

HUP-Udruga  privatnih poliklinika, bolnica, lječilišta i ustanova za zdravstvenu skrb uputila je javni poziv Ministarstvu zdravlja na dijalog i suradnju s privatnicima, uz ocjenu da se Ministarstvo ponaša neracionalno nabavljajući novu opremu kojom već raspolažu hrvatski privatnici.

Povod je nedavna nabava uređaja za kompjutorsku tomografiju - četiri CT i devet MSCT uređaja, ukupne vrijednosti 67 milijuna kuna, za koje je ministar zdravlja Dario Nakić prošloga tjedna potpisao ugovore, što HUP-ova udruga ocjenjuje "strateški nepromišljenim i neracionalnim potezom".

U priopćenju ističu kako ulaganje u novu opremu koja već postoji u sustavu zdravstva, unutar privatnih zdravstvenih ustanova, nije korak u pravome smjeru i ne doprinosi stvarnoj, pozitivnoj reformi sustava.

Navode da su u više navrata bezuspješno pozivali ministra na sastanak kako bi se razgovaralo o suradnji privatnog i javnog sektora kroz korištenje opreme i resursa kojima privatne zdravstvene ustanove već raspolažu, sa ciljem smanjivanja lista čekanja i pružanja pravodobnijih i kvalitetnijih usluga građanima.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

"Angažiranjem privatnih zdravstvenih ustanova s kojima država i pacijenti imaju dugogodišnja pozitivna iskustva može, u kratkom roku, postići smanjenje lista čekanja i smanjenje troškova u zdravstvu, na dobrobit pacijenata", poručuje udruga.

Ističu da se zalažu za zdravstveni sustav koji koristi sinergiju javnih i privatnih ustanova, uz uvjet ekonomske opravdanosti i zadovoljavajućeg omjera cijene i kvalitete, te zadovoljavajuće razine usluge u svim dijelovima sustava u skladu sa zadanim medicinskim standardima.

Poručuju kako suradnja privatnih i javnih ustanova nipošto ne znači privatizaciju cjelokupnog sustava zdravstva već, upravo suprotno, omogućava da se racionalnijim korištenjem sredstava osiguranika hrvatskim građanima omoguće kvalitetnije i dostupnije zdravstvene usluge.
 

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije