Hypo Group demantirala da je Zagorcu odobrila 257,5 milijuna eura vrijedne zajmove

Hypo Group demantirala da je Zagorcu odobrila 257,5 milijuna eura vrijedne zajmove

VLADIMIR ZAGOREC panično rasprodaje sve svoje projekte u Hrvatskoj, Državno odvjetništvo i MUP Republike Hrvatske u suradnji s austrijskim Uredom za borbu protiv pranja novca počinju veliku istragu o Zagorčevim financijama i investicijama, a njegovi poslovni partneri i suradnici ubrzano traže investitore i kupce koji bi mogli preuzeti projekte vrijedne više stotina milijuna dolara, objavio je u posljednjem broju tjednik Globus.

Umirovljeni general Zagorec, protiv kojega se na zagrebačkom Županijskom sudu vodi istraga zbog zlouporabe položaja i ovlasti odlučio se, kako piše list, riješiti svih svojih velikih poslova koje je pokrenuo posljednjih godina, a već puna dva tjedna, kako se navodi, njegovi poslovni partneri Roman Binder i Dragan Jurilj nude na prodaju šest Zagorčevih investicija u Hrvatskoj, vrijednih više stotina milijuna eura.

Riječ je navodno o nedovršenim projektima gradnje turističkih naselja na Jadranu, kao i dva trgovačka centra u Zagrebu i Puli.

Binder i Zagorec do sada su, kako piše list, već kontaktirali nekoliko poznatih investitora u Europi i SAD-u, a među njima je i američko-turska investitorska tvrtka Lex IN. Capital. Kako list doznaje, prioritet je navodno prodaja najskupljeg Zagorčeva projekta "Dubrovačke vile", a za kojega se procenjuje da "teži" približno 20 milijuna eura.

U tekstu se također navodi podatak od oko 260 milijuna eura "teškim" zajmovima koje je Zagorec navodno dobio od Hypo Group Alpe Adria za niz svojih poslovnih projekata u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razgovoru za njemačku novinsku agenciju APA, glasnogovornica Hypo-a Martina Uster nije zanijekala da banka ima veze s nekim Zagorčevim projektima, objasnivši kako oni "financiraju samo djelić tih svota", dok su "svi odobreni zajmovi i hipotekarno osigurani".

Uster također navodi kako se ne može govoriti o vrijednosti višoj od 257 milijuna eura, ustvrdivši kako je ta svota "određena potpuno nasumično". Medijske napise o navodnonim Zagorčevim namjerama da proda spomenute nekretnine zbog istraga koje je protiv njega pokrenulo hrvatsko pravosuđe, Urstel nije komentirala.

Kako Globus doznaje, istraga o Vladimiru Zagorcu vodit će se u suradnji s austrijskim Uredom za pranje novca, pri čemu će se tijekom iste navodno zatražiti i izjave od bivših i sadašnjih dužnosnika Hypo banke.

B.S.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara