54.156.37.174 US
 

ICTY: Branitelji osporavaju pravičnost suđenja Dariju Kordiću

Piše:
ponedjeljak, 17.5.2004. 14:52
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

HAŠKI sud (ICTY) nije osigurao pravično suđenje bivšem političkom čelniku Hrvata u srednjoj Bosni Dariju Kordiću, jer je nejasna optužnica i procesna nejednakost dovela do zbunjujuće presude za zločine koji mu nisu dovoljno dokazani, rekao je u ponedjeljak Kordićev američki odvjetnik Stephen Sayers na početku rasprave o žalbi u postupku protiv Kordića i Marija Čerkeza, bivšeg zapovjednika Viteške brigade HVO-a.

"Optužnica je loša, nepotpuna i neprihvatljivo nejasna, a tužiteljstvo je oblikovalo predmet za vrijeme suđenja zavisno od izvođenja dokaza", kazao je Sayers. On je istaknuo kako je "Kordiću uskraćena jednakost u procesnom oružju" jer je optužba tijekom cijelog suđenja namjerno zatajivala oslobađajući dokaze, iako ih je bila dužna obznaniti obrani.

Kao primjer tog zatajivanja, Sayers je naveo da su tužitelji namjerno zatajili obrani primljene sažetke svjedočenja generala Tihomira Blaškića sa zatvorenih sjednica njegova suđenja, u kojem je kazao da "Kordić nije bio u zapovjednom lancu HVO-a, da mu nije bio nadređen, niti su njegove izjave ili stavovi bili obvezujući".

Zbog takvog zatajivanja u SAD bi tužitelj bio razriješen dužnosti i izbačen iz komore, rekao je Sayers.

Nakon 240 dana suđenja ICTY je 26. veljače 2001. osudio Kordića na 25 a Čerkeza na 15 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjene u kampanji progona Bošnjaka u Lašvanskoj dolini, tijekom sukoba Hrvata i Bošnjaka u BiH 1992-93., koja je kulminirala ubojstvom više od 100 Bošnjaka u selu Ahmići 16. travnja 1993. Na presudu su se žalile i obrana i optužba a tijekom trodnevne rasprave pred Žalbenim vijećem kojim predsjeda sudac Fausto Pocar, usmeno će obrazložiti pravne argumente tih žalbi. Tužitelji koji su za Kordića tražili doživotni zatvor žalili su se na visinu kazne za obojicu okrivljenika a u Čerkezovu slučaju i na oslobađanje od optužbe za sudjelovanje u zločinu u Ahmićima.

Priliku da prvi ukažu na greške u presudi u ponedjeljak su dobili Kordićevi branitelji Stephen Sayers, Turner Smith i Mitko Naumovski, u utorak će to učiniti Čerkezovi odvjetnici Božidar Kovačić i Goran Mikuličić, a u srijedu tužitelji na čelu s Normanom Farrellom. Vijeće će odluku donijeti naknadno.

"Presuda se temelji na informacijama iz druge ruke, na indirektnim dokazima i izvlačenju zaključaka koji su najmanje u prilog optuženog a glavni svjedok optužbe, označen kao AT, osuđen je za ubojstvo i priznao je da je na svom suđenju lagao o svojoj ulozi u zločinu u Ahmićima", rekao je odvjetnik Sayers.

Po njegovim je riječima najbolji opis suđenja dao jedan sudac, nazivajući ga "pravnim impresionizmom".

Sayers je ukazao na činjenicu kako niz presuda ICTY, pogotovo novijih, pokazuje da se za utvrđivanje krivnje za određeno kazneno djelo traže daleko čvršći dokazi od onih koji su prihvaćeni protiv Kordića.

Tužitelj mora izvan razumne sumnje dokazati svaki element svakog kaznenog djela inače slijedi oslobađanje od optužbe, a to tužitelji u slučaju Kordića nisu uspjeli unatoč petogodišnjoj istrazi, pomoći tijela Federacije BiH, i četiri ranije završena suđenja o istim zločinima (predmeti Blaškić, Delalić, Furundžija, Kupreškić) , kazao je Sayers.

Ključna točka za osudu Kordića, po Sayersu je njegovo sudjelovanje na sastanku lokalnog hrvatskog vojnog i političkog vodstva u Blaškićevu uredu u Vitezu 15. travnja 1993., na kojem je donesena zapovijed o napadu na Ahmiće, o ubijanju svih vojno sposobnih Bošnjaka i o tome da ne treba ostavljati žive svjedoke.

O tome je svjedočio svjedok A.T.. Prema onome što je čuo od Paška Ljubičića, on je rekao da je Kordić bio na tom sastanku ali što je on ili što su drugi govorili na sastanku ne znamo ništa, kazao je Sayers.

On je u sudnici prikazao i preslike dviju zapovjedi o napadu na Ahmiće, na kojima su potpisi Blaškića ali međusobno različiti potpisi, sugerirajući da su kao ključni dokazi prihvaćeni neki lažni i krivotvoreni vojni dokumenti.

Naglasio je kako Kordić, iako predsjednik HDZ-a i potpredsjednik predsjedništva Herceg-Bosne, kao regionalni čelnik nije bio tvorac kampanje progona niti imao ulogu u zapovjednom lancu HVO.

Drugi Kordićev branitelj Turner Smith je iznio analizu nalaza raspravnog vijeća ocijenivši kako se mora negativno odgovoriti na pitanje je li činjenično utvrđeno svako kazneno djelo i svaka od 44 točke optužnice.

Presuda se na osnovu toga mora oboriti i ona se ne može kvalificirati kao razumna odluka, rekao je Smith.

Kordić i Čerkez su u pritvoru ICTY-a od 6. listopada 1997. kada su se dobrovoljno predali a pred sudom su se izjasnili da nisu krivi za optužbe.

(Hina) xdh ysb

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije