ICTY: Davorin Rudolf svjedočio protiv generala Strugara

NA SUĐENJU umirovljenom generalu JNA Pavlu Strugaru pred Haškim sudom (ICTY) u četvrtak je o granatiranju Dubrovnika 6. prosinca 1991., svjedočio tadašnji hrvatski ministar i pregovarač s JNA Davorin Rudolf.

Svjedok optužbe prof. Rudolf u svome je iskazu opisao težak položaj u kojem je Dubrovnik bio u jesen i zimu 1991., nalazeći se pod opsadom i topničkim napadima snaga JNA s više od 20.000 vojnika. Tim snagama, koje su činile II. operativnu skupinu JNA, zapovijedao je general Strugar, optužen za kršenje ratnog prava i običaja.

Rudolf je naglasio da je vlada RH tada ulagala velike napore da suzbije rat i spriječi razaranje velikih hrvatskih gradova.

"Prethodno smo sklopili sporazume o primirju i povlačenju JNA s područja od Rijeke do Ploča a Dubrovnik je 1. prosinca ostao jedini grad pod blokadom", rekao je Rudolf. On je dodao da je 3. prosinca stigao u Dubrovnik sa zadaćom premijera Franje Gergurića da pregovara o prekidu vatre i povlačenju JNA s tog područja.

Dogovor o primirju postignut je 5. prosinca u Cavtatu, a glavni pregovarač JNA bio je admiral Miodrag Jokić, rekao je svjedok.

Sporazum je, po njegovim riječima, trebao biti potpisan idućeg dana, no umjesto toga slijedilo je "brutalno" granatiranje zaštićene povijesne jezgre Dubrovnika.

Rudolf je rekao da je tim neočekivanim napadom prekršen postignuti dogovor zbog čege je on tražio objašnjenje druge strane. Strugar mu je tada tvrdio da su napad izazvale hrvatske snage iz grada dok mu je Jokić uputio poruku u kojoj je izrazio žaljenje i rekao da napad nije bio naređen te da je ministarstvo obrane otvorilo istragu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ta je poruka za nas bila izuzetno važna i ja sam je pročitao građanima preko radija", rekao je Rudolf.

Na pitanje tužiteljice Susane Sommers, on je negirao da su hrvatske snage pucajući iz Starog grada isprovocirale napad JNA.

Granatiranje je opisao kao "brutalno", rekavši da je iz hotela "Argentina" promatrao izravne pogotke unutar zidina Starog grada.

Posvjedočio je da mu je Strugar idućeg dana u pismu priznao da je napad samovoljno izvela jedna postrojba JNA koja se otela nadzoru.

Rudolf je rekao da je 7. prosinca, dan nakon napada u kojem je, po njegovim riječima ubijeno 19 ljudi od kojih trojica vojnika, s Jokićem u Cavtatu potpisao sporazum o prekidu neprijateljstava.

Svjedočenje Davorina Rudolfa, koje je počelo u utorak, prekidano je iskazima medicinskih vještaka, u sklopu rasprave o zdravstvenom stanju 71-godišnjeg Strugara i sposobnosti da prati suđenje.

Admiral Jokić priznao je krivnju za granatiranje Dubrovnika, a u ožujku ove godine osuđen je na sedam godina zatvora. Svjedočeći na suđenju Strugaru, svome nadređenom 1991., pružio je krunske dokaze njegove odgovornosti za ratne zločine za koje ga se tereti.

Trećeoptuženi s iste optužnice, bivši kapetan JNA Vladimir Kovačević Rambo, zapovjednik postrojbe koja je 6. prosinca napala Stari grad, nalazi se u pritvoru ICTY-a gdje zbog duševne bolesti umjesto suđenja čeka liječenje u ustanovi zatvorenog tipa.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara