54.80.103.120 US
 

ICTY: Psihijatrijski vještaci oprečno o Strugarevom stanju

Piše:
četvrtak, 29.4.2004. 17:10
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

NA HAŠKOM suđenju generalu JNA Pavlu Strugaru u četvrtak je nastavljena rasprava o njegovu zdravstvenom stanju na kojoj su psihijatrijski vještaci obrane i optužbe iznijeli dijametralno suprotne ocjene o psihičkim tegobama 71-godišnjeg optuženika i njegovoj sposobnosti da prati suđenje.

Prema vještaku obrane Dušici Lečić Taševski, profesorici psihijatrije s Medicinskog fakulteta u Beogradu, Strugar je "teško bolestan čovjek" koji zbog niza tegoba ne može pratiti suđenje.

Među fizičkim tegobama izdvojila je bubrežnu insuficijenciju, emfizem pluća, visoki tlak i artrozu kukova a među psihičkima depresiju, posttraumatski sindrom (PTSP) i demenciju.

Posljedice tih tegoba su Strugarev "pad mentalnih sposobnosti, oštećeno pamćenje, manja sposobnost koncentracije, pažnje i razumijevanja, apatija i pasivnost", kazala je.

Strugar, po njezinu mišljenju, razumije što se događa, za što je optužen i kakve su posljedice ali nije sposoban aktivno sudjelovati u tako složenom postupku. "On je stranac u procesu", rekla je.

Također je ustvrdila da je "infantilan, suicidalan, nesposoban predviđati događaje i pridonositi strategiji obrane".

Predstavnik Tužiteljstva doveo je u pitanje njezinu nepristranost, ukazujući na činjenicu kako je to treći puta da vještači nekog od srpskih optuženika ICTY-a i da je sva tri puta dijagnosticirala PTSP, iako to drugi psihijatri nisu potvrdili.

Također je u sudnici pročitao neke njezine, za vještaka neobične, ocjene iz izvještaja o Strugaru, u kojima govori o "sotonizaciji srpskog naroda" i o tome kako su za vrijeme "vjerskog, etničkog i građanskog rata u ex-Jugoslaviji medicina i psihijatrija korištene za širenje mržnje prema srpskom narodu".

Američki forenzički psihijatar Darryl Mathews, profesor s Havajskog sveučilišta angažiran i u ispitivanju zarobljenih pripadnika Al Qaide u američkoj bazi Guantanamo na Kubi, u kasnijem je iskazu odbacio gotovo sve navode svoje beogradske kolegice. Naglasio je da su on i dvojica njegovih kolega kod Strugara dijagnosticirali samo "blagu demenciju", što je u srijedu naveo i drugi američki vještak dr. Bennet Blum.

"Jedino što smo kod Strugara dijagnosticirali s dovoljno dokaza bila je blaga demencija", kazao je Mathews. Na pitanje tužitelja je li blago dementna osoba procesno sposobna, odgovorio je potvrdno.

Njegova kratkoročna i dugoročna memorija su prilično netaknute, kazao je vještak, dodajući kako je Strugar znao "ispitivati ispitivače i šaliti se s njima", što nisu znaci pasivnosit i depresije.

Po riječima Mathewsa, Strugar nema teškoća s pamćenjem događaja iz 1991. niti sa strategijom obrane koju im je tumačio, a vrlo dobro uočava i slabosti u iskazima svjedoka.

Raspravno vijeće će odluku o sposobnosti Strugara da prati suđenje donijeti naknadno. Strugaru se pred ICTY-em sudi zbog napada na Dubrovnik u prosincu 91. snaga JNA pod njegovim zapovjedništvom.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije