ICTY smanjio kaznu Mitru Vasiljeviću s 20 na 15 godina zatvora

ŽALBENO vijeće Haškog suda (ICTY) u srijedu je smanjilo kaznu bosanskom Srbinu Mitru Vasiljeviću s 20 na 15 godina zatvora, prvotno osuđenom za suučesništvo u ubojstvu petorice Bošnjaka kod Višegrada u lipnju 1992. godine.

Žalbeno vijeće, na čijem je čelu predsjednik Suda Theodor Meron, preinačilo je prvostupanjsku presudu od 29. studenoga 2002., u kojoj je Vasiljević proglašen suučesnikom u zločinu, ocjenivši da mu nije dokazana namjera za ubojstvo pa može biti samo pomagač.

"Žalbeno vijeće je zaključilo da je Vasiljević kriv po trećoj i petoj točki optužnice kao pomagač u progonu Bošnjaka što je zločin protiv čovječnosti, i kao pomagač u ubojstvu što je kršenje ratnog prava i običaja", rekao je sudac Meron.

Vasiljević (50), prije rata konobar u višegradskom hotelu "Panos", optužen je zajedno s Milanom i Sredojem Lukićem, čijoj je paravojnoj skupini pripadao, za masovne zločine protiv bošnjačkih civila u širem području Višegrada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dvojica Lukića, optuženi za neke od najmonstruoznijih zločina zabilježenih u ratu u BiH, uključujući i spaljivanje više desetaka živih zatočenika, još su u bijegu.

Žalbeno vijeće prihvatilo je dio žalbenih osnova obrane vezanih za utvrđivanje činjeničnog stanja i primjenu prava, utvrdivši da optuženi nije unaprijed znao da se zatočene Bošnjake ne vodi na razmjenu već na strijeljanje na obali Drine. Također nije dokazano da je Vasiljević pucao iako je bio prisutan i naoružan.

Petočlano vijeće odluku je donijelo većinom glasova, uz izdvojeno mišljenje suca Moahameda Shahabuddeena.

Suđenje Vasiljeviću trajalo je od rujna 2001. do ožujka 2002., a na njemu su svjedočila i dva civila koja su preživjela strijeljanje. Snage SFOR-a u BiH uhitile su ga 25. siječnja 2000. a tri dana kasnije izjavio je pred Sudom da se ne osjeća krivim.

U kaznu će mu se uračunati vrijeme provedeno u pritvoru, gdje ostaje do transfera u zemlju u kojoj će izdržavati kaznu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara