Ilegalne auto utrke u Zagrebu

Ilegalne auto utrke u Zagrebu

IZA INA-ine zgrade u Aveniji Dubrovnik, kod King Crossa na Jankomiru, te na aerodromu kod Velike Gorice subotom se održavaju ilegalne noćne auto utrke, takozvani "dragovi".

Ove subote utrci kod INA-ine zgrade prisustvovali su i novinari Jutarnjeg lista koji su razgovarali sa sudionicima utrka.

Do dolaska policije od 200-injak zainteresiranih vozača, njih 60-ak uspjelo je odvoziti utrku. Vozači uvijek na vrijeme doznaju kada dolazi policija, jer na nekoliko lokacija oko mjesta utrke uvijek ima nekoga tko javlja SMS-om da dolazi policija. Ponekad se i policija "najavi", pa sudionici stignu pobjeći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igor, koji na utrkama sudjeluje već godinu i pol, rekao je u razgovoru s novinarima Jutarnjeg lista kako utrke nitko ne organizira službeno već svima stižu SMS poruke ili mailovi kada i gdje će se utrke održati. Igor je rekao i kako se ponekad utrkuju i na većim cestama kada nema prometa od semafora do semafora, a tvrdi da nemaju veze s klinicma koji se utrkuju po zelenom valu, jer oni to ne čine.

Pravila utrke jednostavna su: uvijek se utrkuju dva vozača po stazi dugoj 200-400 metara, a automobili ponekad dostignu brzinu 190 km na sat. Znak za start daje jedan od prisutnih tako da stane između automobila koji se utrkuju i rukama označi početak. Ponekad i djevojka označava start, ona to čini tako što baci bijelu maramicu, a kada maramica dotakne zemlju vozači kreću.

Ljubitelji brzina tvrde kako neki automobili do 100 dolaze već za 3 sekunde, pa nerijetko utrka na 200 metara završi za 5 sekundi.

Svima koji "dragaju" zajednička je ljubav prema brzini i nepodnošljivost prema onima koji nepozvani dođu na mjesto trke s automobilima koji nisu preuređeni već su kupljeni s jakim motorima, i to s tuđim novcem (misle na klince kojima su roditelji kupili neki "bijesan" automobil). Tako se i ove subote jedan šminker s Mercedesom CLK utrkivao s "nabrijanim" Peugeotom dizelašem i – izgubio.

Vozači noćnih trka uskoro će od Grada tražiti da im se dozvole utrke kod INA-e.

Izvor fotografije: Jutarnji list

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara