54.156.86.61 US
 

Inspektori zaštite okoliša u "Lencu" zbog zauljena otpada

Piše:
srijeda, 6.10.2004. 18:20
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

INSPEKTORI zaštite okoliša riječkoga područnog Ureda Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja počeli su danas pregled većih količina zauljena otpada u brodogradilištu "Viktoru Lencu", doznaje se u riječkom Uredu Ministarstva.

"Riječ je o raznom zauljenom otpadu, među kojim je oko 200 bačava, od kojih neke sadrže zauljene vode, a neke su prazne. Taj se otpad nalazi u Viktoru Lencu oko pet godina, a od početka stečaja, potkraj 2003., sadržaj zahrđalih bačava pretače se u nove bačve", rekao je stečajni upravitelj brodogradilišta Miljenko Škrlec.

Naglasio je da pri pokretanju stečaja brodogradilišta nije bilo dokumentacije o sadržaju i vrsti zatečena otpada te da će nakon analize, koja bi trebala utvrditi o kakvu je otpadu riječ, on biti uklonjen na primjeren način.

U današnjem riječkom "Novom listu" objavljen je članak pod naslovom "Moru prijeti 40 tona mazuta iz Lenca". U njemu se, uz ostalo, navodi kako "gotovo 40 tona teškog zauljenog otpada, najviše mazuta, pohranjenog u oko 200 bačava po 200 litara, smještenih u boksu udaljenom 30-ak metara od mora, na ne tako davno izgrađenu platou V. Lenca, latentno prijeti izlijevanjem u more ili prodiranjem u more kroz tlo, po svemu sudeći natopljeno zauljenim otpadom".

Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u "Viktoru Lencu" Damir Bačinović rekao je danas da "otpad treba što prije trajno ukloniti na odgovarajući način", no, kako drži, "nije riječ o katastrofičnu stanju".

Također tvrdi da se u brodogradilištu ne nalazi 200, nego oko 70 bačava sa zauljenom vodom te da je prije nego je pokrenut stečaj u brodogradilištu, bio predviđen novac za uklanjanje svih vrsta otpada.

U Ministarstvu nisu danas željeli govoriti o točnim količinama otpada u "Viktoru Lencu" i razmjeru mogućeg onečišćenja, istaknuvši da će javnost obavijestiti kad završi inspekcijski postupak.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije