INVALIDI DRUGOG SVJETSKOG I DOMOVINSKOG RATA IZJEDNAČENI U PRAVU NA POPUST U OTKUPU STANAViši sudovi preinačili su presudu riječkog Općinskog suda koji 1996. nije prihvatio pokušaj tadašnjeg Državnog pravobraniteljstva da ospori zakonitost aneksa ugovora iz 1994. o popustu na kupnju stana na kojem postoji stanarsko pravo za ratnog vojnog invalida iz Drugog svjetskog rata. Riječki Županijski i Vrhovni sud smatrali su da se aneks ugovora može sklopiti samo sa žrtvama Domovinskog rata, ali ne i Drugog svjetskog rata jer je u jednoj od brojnih izmjena Zakona o prodaji stanova sužena definicija ratnog vojnog invalida.

Ustavni sud je, pak, mišljenja da te izmjene nisu odlučujuće jer nisu imale povratno djelovanje, ali i jer je status ratnog vojnog invalida određen odredbom Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata prema kojoj status ratnog vojnog invalida ima osoba čiji je organizam oštećen najmanje 20 posto zbog rane ili povrede zadobivene za vrijeme Domovinskog, ali i Drugog svjetskog rata.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utvrdivši da je zbog pogrešne primjene materijalnog prava povrijeđeno ustavno pravo Riječanina G. R. na jednakost svih pred zakonom, Ustavni je sud odlučivanje o (ne)zakonitosti aneksa ugovora o popustu na otkup stana zbog invaliditeta iz Drugog svjetskog rata vratio riječkom Županijskom sudu na ponovno odlučivanje.

(Hina) xggrb yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara