Irački znanstvenik umro u američkoj bazi

IRAČKI znanstvenik specijaliziran za kemiju, vjerojatno bliski suradnik svrgnutog iračkog predsjednika Sadama Huseina, umro je u zatočeništvu u američkoj bazi u Bagdadu, piše britanski list The Guardian u broju od ponedjeljka.

Profesor Mohammed al-Izmerly, čije je ime na početku rata bilo na popisu 200 bliskih suradnika režima bivšeg diktatora, umro je od "moždane kapi", stoji u službenom dokumentu američkih vojnih liječnika.

No voditelj službe za obdukcije u bagdadskoj bolnici, Faik Amin Baker, čije riječi citira Guardian u ponedjeljak, otkriva da je znanstvenik umro "od iznenadnog udarca u zadnjem dijelu glave".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Umro je od silovitog udarca u glavu", rekao je dr. Baker za britanski list te pojasnio "Mi ne odbacujemo zaključke koalicijskih vlasti, no ti zaključci ne objašanjavaju kako su rane zadobivene".

U potvrdi o smrti, isporučenoj uz tijelo, američke vlasti ne navode frakturu lubanje.

Uhićen 26. travanja 2003., u svome domu u Bagdadu, profesor al-Izmerly proveo je u američkom zatvoru gotovo devet mjeseci i tek tada bilo je njegovoj obitelji dopušteno posjetiti ga, piše Guardian. List citira i riječi al-Izmerlyjeve kćeri koja ga je tada vidjela u dobru stanju, a na upit zašto joj je otac uhićen, odgovoreno joj je da je on "svjedok".

Mjesec dana poslije, obitelj je dobila vijest o njegovoj smrti preko Crvenog križa, a tijelo se već nalazilo u mrtvačnici.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara