Irak: Američki vojnici kradu tijekom pretresa iračkih kuća?

OSIM nedavno otkrivenog skandala sa zlostavljanjem iračkih zatvorenika u bagdadskom zatvoru Abu Ghraibu, postoji još jedan problem koji muči Iračane otkad su ondje stigli američki vojnici krađa njihova novca i ostale imovine za vrijeme agresivnih američkih pretresa.

U posljednjih su 14 mjeseci američki vojnici izveli na tisuće pretresa iračkih domova diljem zemlje, rutinski pritom odnoseći novac, nakit i ostalu imovinu od Iračana osumnjičenih za "antikoalicijsku djelatnost", izvješćuje Reuters.

Spomenuti predmeti i novac američki vojnici iz iračkih kuća najčešće odnose uz objašnjenje da bi se oni mogli upotrijebiti za financiranje napada na koalicijske snage, a američke vojne snage tvrde kako se na taj način na učinkovit način uspijevaju "srezati" sredstva namijenjena gerilcima.

No Iračani tvrde kako su takvim američkim upadima i pretresima najčešće izloženi pogrešni ljudi te da pretrese njihovih kuća vojnici izvode vrlo agresivno i destruktivno. Mnogima među njima oduzeta je životna ušteđevina (budući da Iračani novac ne drže u bankama), vrijedan nakit ili dio obiteljskog naslijeđa.

Odvjetnik Adel Alami koji radi u iračkoj Organizaciji za obranu ljudskih prava novinaru Reutersa rekao je kako se većina slučajeva koju zastupa zajedno s ostalim kolegama odnosi na iračka potraživanja kompenzacije za nestalo vlasništvo ili novac. "To je velik problem, jer gotovo svaka iračka obitelj može prijaviti nestanak zlatnine, novca ili ostalih obiteljskih vrijednosti, a ne vjeruju da će ih ikada dobiti natrag", rekao je Alami za Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Udovica Wajiha Daud (80), pripadnica iračke srednje klase koja živi u središnjem starom dijelu Bagdada novinaru Reutersa je ispričala kako su američki vojnici pretresli njezinu kuću procijenivši je odličnim uporištem za Iračane odane Sadamu Huseinu. Tijekom pretresa, koji je trajao oko 30 minuta, Wajiha i članovi njezine obitelji morali su biti izvan kuće.

"Kad smo se vratili u kuću bila je napola uništena", ispričao je njezin sin Musadaq Yunis, na tečnom engleskom. "Sav namještaj bio je zarezan noževima, stolovi i stolice bili su polomljeni, a isto je bilo i s prozorima. Osim toga, ulazna vrata uistinu nisu trebali provaljivati, rekao sam im da ću ih otključati". No, to nije bilo najgore. Yunisova je sestra po povratku u kuću ustanovila da su sve ladice njezina stolića ispreturane, a odande je nestalo 5.000 američkih dolara, zlato i ostali obiteljski nakit, među kojim i njezin vjenčani prsten.

Obitelj je uputila dopis zapovjedništvu američke vojske u Bagdadu u kojemu je izložila što se dogodilo, a odgovor je dobila nakon tri mjeseca. U pismu odgovoru američkog zapovjedništva obrazloženo je da je pretres u potpunosti opravdan te da ne postoje izgledi za bilo kakvu kompenzaciju. Časnik koji je naredio da se provede pretres Yunisu je rekao: "Moji vojnici nisu lopovi."

Olakotna okolnost za njihovu obitelj je što su imućni i zaposleni, no ovakvim ponašanjem američkih vojnika pogođene su tisuće siromašnih iračkih obitelji.

Na pitanje novinara Reutersa o krađama, američki pukovnik Mark Dogget je odgovorio: "Svjesni smo neprikladnog ponašanja nekih američkih vojnika, no ono je iznimno rijetko. Također postoji mogućnost da Iračani lažu." Dogget je također kazao da se, u slučaju konfisciranja nekog predmeta, uvijek izdaje potvrda. Ako se dokaže da je vlasnik nedužan, predmet se vraća obitelji. No, većina Iračana čije je vlasništvo konfiscirano tvrde da nikada nisu dobili potvrdu.

Procjenjuje se da se u devet od deset slučajeva pretresa na kraju ustanovi da je vlasnik kuće nedužan. Ako Iračani nakon toga ulože žalbu, onda je to riječ Iračana protiv riječi Amerikanca - i ako postoji bilo kakva sumnja tada se uglavnom zaključuje da Iračani lažu, zaključuje Reuters.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara