Istarski ribari: Slovenci provociraju otkako su ušli u EU

Istarski ribari: Slovenci provociraju otkako su ušli u EU

PREDSJEDNIK Ceha ribara Istarske županije Željko Majdenić ustvrdio je danas nakon najnovijih trzavica između hrvatskih i slovenskih ribara u Savudrijskoj vali, kako "slovenski ribari sve češće provociraju" i da je "to uzelo previše maha" te da je "vjerojatno riječ o usklađenoj akciji slovenskih ribara i slovenske policije".

Majdenić je na konferenciji za novinare rekao da slovenski ribari u zadnje vrijeme prelaze crtu razgraničenja u Savudrijskoj vali koju su poštivali do prije tri mjeseca, odnosno do primitka Slovenije u EU.

"Najprije se u hrvatskim vodama pojave slovenski ribari, a onda i slovenska policija koja našim ribarima ne dopušta ribolov i spuštanje mreža te nas potiskuju sve južnije", kazao je Majdenić, dodavši kako je to nepojmljivo jer se sve događa u hrvatskim teritorijalnim vodama u kojima slovenska policija nema nikakvih ovlasti. Do prije nekoliko mjeseci nije bilo nikakvih problema, rekao je Majdenić, no sada se stanje znatno promijenilo, a istarski ribari ne mogu više, kako je rekao, "podnositi šikaniranje slovenske policije i neometanu krađu slovenskih ribara".

"Ulaskom Slovenije u Europsku uniju nije produžen kodeks ponašanja odnosno privremeni režim ribarenja u Savudrijskoj vali koji je vrijedio do 30. travnja, što znači da on više nije na snazi", ustvrdio je Majdenić. Po njegovoj ocjeni hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova trebao je diplomatsku notu, u kojoj Hrvatska upozorava na "često djelovanje slovenskih policijskih plovila" u hrvatskim vodama i na sprječavanje gospodarske djelatnosti hrvatskim ribara, nasloviti ne samo slovenskom veleposlanstvu u Hrvatskoj nego i Bruxellesu.

"Neprihvatljivo je da Slovenci nameću rješenja i pravila ponašanja na moru te smatramo da bi u ovom slučaju trebala reagirati i tijela Europske unije jer je Slovenija njezina punopravna članica", kazao je potpredsjednik Ceha ribara Bujštine Danilo Latin.

Član županijskog Ceha ribara Daniele Kolec ustvrdio je kako slovenski ribari već godinu dana pokušavaju inscenirati problem na moru dok istarski ribari pokušavaju smiriti napetosti. Međutim, dodao je, ako hrvatska policija bude nemoćna, "istarski ribari neće sjediti prekriženih ruku, nego će poduzeti određene akcije".

Jelinčič: Slovenija mora zaprijetiti da će blokirati pristup Hrvatske u EU


Više slovenskih stranaka u srijedu je reagiralo na hrvatsku prosvjednu notu i različite interpretacije događaja do kojeg je u ponedjeljak došlo nedaleko Kanegre u Savudrijskoj vali.

Slovenska pučka stranka (SLS) tako je u priopćenju za javnost slovensku vladu pozvala da "odlučnije brani nacionalne interese" i izrazila mišljenje da će ulasci hrvatske policije u piranske vode "negativno djelovati u slučaju međunarodne arbitraže o granici". Stranka navodi da slovenska pozicija mora biti ona koju je parlament prihvatio memorandumom o Piranskom zaljevu iz 1992. godine i da Slovenija mora imati izlaz na otvoreno more.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Parlamentarni zastupnik Roman Jakič, član vladajućih liberalnih demokrata (LDS) i odnedavno predsjednik vanjskopolitičkog odbora, izjavio je da su "provokacije hrvatskih ribara u Piranskom zaljevu" postale žalosna tradicija, ali da je vrlo zabrinjavajuće što je ovoga puta, nakon događaja u ponedjeljak i susreta hrvatskih i slovenskih ribara i policijskih brodova 300 metara od hrvatske obale, hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova reagiralo prosvjednom notom.

"Hrvatska mora biti svjesna da granica na moru nije samo granica Hrvatske i Slovenije nego i granica Hrvatske s Europskom unijom, a incidentima ribari ne pridonose bržem ulasku Hrvatske u EU", izjavio je Jakič agenciji STA.

Slovenski nacionalistički čelnik i potpredsjednik vanjskopolitičkog odbora Zmago Jelinčič izjavio je pak da bi slovenska vlada Hrvatskoj morala zaprijetiti da će blokirati njen pristup Europskoj uniji.

"Hrvatska je u ponedjeljak u Piranskom zaljevu kršila teritorijalnu cjelovitost Slovenije", opisao je incident u priopćenju za javnost Jelinčičev zamjenik Sašo Peče.

Hrvatska je u utorak uručila diplomatsku notu otpravniku poslova veleposlanstva Republike Slovenije u Zagrebu u kojoj se skreće pozornost na učestale povrede državne granice RH na moru. U noti se skreće pozornost slovenskom ministarstvu vanjskih poslova na učestale povrede hrvatske državne granice na području Savudrije, od strane slovenskih policijskih plovila, uključujući ometanje gospodarskih aktivnosti hrvatskih ribara u tom dijelu hrvatskog teritorijalnog mora. Najnovije povrede hrvatske državne granice na moru dogodile su se 30. srpnja i 2. kolovoza 2004. godine u blizini Savudrije.

Slovensko Ministarstvo vanjskih poslova danas je dalo do znanja da proučava hrvatsku prosvjednu notu zbog ulaska slovenskih policijskih plovila u hrvatske teritorijalne vode blizu Savudrije, ali ju je uprava slovenske policije već odbila, tvrdeći da se radilo o situaciji u kojoj su u slovenskim vodama neovlašteno boravile hrvatske ribarice i policija, javili su slovenski mediji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara