Istraživanje: Mesiću značajno porasla popularnost

Istraživanje: Mesiću značajno porasla popularnost
REZULTATI ispitivanja javnog mnijenja što ga je u prvim danima kolovoza provela agencija Promocija plus pokazuju značajan porast podrške hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću, kojega kao napozitivnijeg političara doživljava 38,2 posto ispitanih, što je za 6,8 indeksnih bodova više nego mjesec ranije.

Po rezultatima telefonske ankete, koju ova agencija provodi svakog mjeseca na uzorku od 1300 ispitanika i dostavlja medijima, podrška premijeru Ivi Sanaderu je pala za 1,7 indeksnih bodova, pa ga kao naj-pozitivca sada doživljava 23,9 posto ispitanih.

Na trećem je mjestu i dalje predsjednik najveće oporbene stranke SDP-a Ivica Račan s 8,8 posto glasova ispitanih, no i njegova je popularnost u padu - prošlog mjeseca ga je podržavalo 10,5 posto ispitanika.

Pad podrške bilježi i Jadranka Kosor, koju je podržalo 5,9 ispitanih, u odnosu na 6,9 posto onih koju se je podržali prošlog mjeseca.

Rast podrške bilježi predsjednički kandidat Slaven Letica, kojega podržava 3,8 posto ispitanika.

Među političarima koje su ispitanici označili kao najpozitivnije su i HNS-ov dvojac Vesna Pusić i Radimir Čačić, dva HSP-ovca Tonči Tadić i Anto Đapić, predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić i Damir Kajin (IDS).

Nakon prošlomjesečnog ublažavanja negativnog doživljaja, potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang vratio se na 20,6 posto "podrške" za naj-negativca. Slijede ga Sanader (14 posto) i Račan (13,2 posto).

Na četvrtom mjestu liste najnegativnijih je predsjednik Sabora Vladimir Šeks, s devet posto glasova ispitanih.

Na toj listi su, s preko jedan posto glasova, i Pusić i Čačić, Đapić, Ljubo Ćesić, Ivić Pašalić, Slavko Linić, Branimir Glavaš, Miomir Žužul, Stjepan Mesić, Slaven Letica i Dražen Budiša.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispitivanje pokazuje blagi pad podrške radu Vlade, na 13,8, s prošlomjesečnih 14,7 posto podrške ispitanika.

U 17,8 posto slučajeva ispitanici su odgovorili da uglavnom podržavaju rad Vlade, a neodlučno je njih 17,8 posto.

Vladin rad uglavnom ne podržava 18 (u odnosu na prošlomjesečnih 16,3), a nikako ne podržava 16,4 posto ispitanika (početkom srpnja 12,2 posto).

Stranačke preferencije uglavnom su ostale na prošlomjesečnoj razini. Najpopularnija stranka i dalje je HDZ (33,2 posto), a slijedi ju SDP (23,4 posto), HNS (9,6 posto), te HSP (6,9 posto).

Kao naj-događaj u prošlom mjesecu većina je ispitanika (38 posto) označila smanjivanje kazne generalu Tihomiru Blaškiću s 45 na devet godina i njegovo uvjetno puštanje iz haškog zatvora.

Na drugom mjestu liste najznačajnijih događaja je donošenje novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama (19,3 posto), a slijedi slučaj Bechtel (13,5 posto).

Agencija Promocija plus navodi da je ispitivanje je provedeno CATI metodom kompjuterski potpomognutog telefonskog intervjua, na uzorku od 1300 ispitanika iz 111 mjesta u različitim županijama.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara