Ivan Gašparović izabran za novog slovačkog predsjednika

Ivan Gašparović izabran za novog slovačkog predsjednika

IVAN GAŠPAROVIĆ je novi slovački predsjednik, priopćilo je danas središnje izborno povjerenstvo u Bratislavi, nakon što su prebrojani svi glasovi sa jučerašnjih predsjedničkih izbora.

Ivan Gašparović pobijedio je sigurnom većinom u drugom krugu slovačkih predsjedničkih izbora, neočekivano porazivši bivšeg nacionalističkog premijera Vladimira Mečiara.

Utvrđeno je da je Gašparović, bivši Mečiarov predsjednik parlamenta, dobio 59,9 posto a njegov protivnik na izborima Vladimir Mečiar 40 posto glasova. Izborno povjerenstvo priopćilo je da se na izbore odazvalo 43 posto glasača.

"Mislim da su birači procijenili da sam bolji od mog protivnika u borbi za mjesto predsjednika", izjavio je Gašparović. On bi 15. lipnja trebao preuzeti dužnost od dosadašnjeg predsjednika Rudolpha Schustera.

Mečiar je u prvom krugu vodio ispred Gašparovića za deset postotaka i bio je smatran favoritom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izabran na petogodišnji mandat na uglavnom reprezentativnoj dužnosti bez nekih velikih ovlasti, Gašparović (63) će u lipnju zamijeniti dosadašnjeg predsjednika Rudolfa Schustera poraženog u prvom krugu.

Vladi bi ipak mogao zadati glavobolje svojim pravom veta kojim bi mogao blokirati reforme koje donose prve godine članstva u Europskoj uniji i NATO-u.

Na izbore se odazvalo 43,5 posto birača iako je vladajuća koalicija desnog centra pozvala na bojkot dvoboja dvojice njezinih protivnika.

Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva Boris Balog upozorio je da je u drugom krugu izbora došlo do ozbiljnih kršenja zakona. U pet izbornih jedinica nisu, naime, bile podijeljene koverte za glasačke listiće.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara