izišla knjiga zvonka letice o televizijskom novinarstvu

Knjiga dugogodišnjeg novinara Zvonka Letice "Televizijsko novinarstvo Temelji profesionalizma" izišla je ovih dana iz tiska.

Riječ je o sveučilišnom priručniku na 400 stranica u nakladi Disputa iz Zagreba, u kojemu su dana "prečesto zanemarivana temeljna pravila televizijskog novinarstva".

Autor obrazlaže i približava temeljne pojmove televizijskog novinarstva, taksativno opisuje zahtjeve koji se postavljaju pred profesionalno televizijsko novinarstvo, a njegov rukopis žanrovski je na razmeđu između svojevrsnog leksikona, udžbenika ali i publicistike, kaže se u popratnom tekstu knjige.

Letica iznosi zbir pravila struke, obogaćenih primjerima uz autobiografske isječke, savjete i upozorenja jednog novinara s polustoljetnim radnim iskustvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zvonko Letica (1924, Prag) danas je umirovljenik a novinar je postao kao student prava, u Studentskom listu u Zagrebu. Godine 1950. dospio je u vanjskopolitičku redakciju Radio Zagreba, a 1958. otišao na četiri godine u New York za dopisnika Jugoslavenske radiotelevizije i istodobno radio na Radioteleviziji OUN.

Na Televiziji Zagreb je počeo raditi 1965. Tri godine bio je dopisnik iz pet nordijskih zemalja, a TVZ napustio je 1985. Otada do 1996. bio je dopisnik Švedske radiotelevizije iz Hrvatske.

Od 1968. - iz vremena sovjetske agresije na Čehoslovačku - Zvonko Letica je persona non grata za Sovjetski Savez i sve istočnoeuropske režime, sve do pada Berlinskog zida 1989.

(Hina) iluc so

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara