Izraelski napad na Siriju smatra se upozorenjem

IZRAEL je u nedjelju napadom na bazu za obuku palestinske radikalne skupine Islamski džihad uputio upozorenje Siriji, računajući pritom da taj napad neće izazvati širi sukob, smatraju izraelski analitičari i dužnosnici.

Zračni napad je pokrenut kao odmazda za samoubilački napad u restoranu u Haifi, u kojem je od bombe pripadnika Islamski džihad ubijeno 19 ljudi.

Izraelska je vojska priopćila da se radilo o napadu na bazu kraj Damaska. To je prvi izraelski napad na cilj duboko u sirijskom teritoriju nakon rata 1973. godine.

"Nemamo namjeru eskalirati sukob", rekao je glasnogovornik izraelskog premijera Ariela Sharona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Napad su već osudili Egipat i Njemačka, a službeni Damask namjerava zatražiti posebnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a.

Sirija, s vojskom koja se ne može ni izbliza mjeriti s izraelskom, vjerojatno neće poduzeti nikakve druge korake osim diplomatskih.

"To je bila vrlo jasna poruka teroristima i Siriji da njihove aktivnosti moraju prestati i da Damask prekine obučavanje terorista na svom području", rekao je Sharonov glasnogovornik.

"Sirijcima i teroristima na njihovom teritoriju predana je jasna poruke - nitko nije zaštićen. A sirijska vojska nema nikakvih iluzija što bi se moglo dogoditi u slučaju da pokuša odmazdu", rekao je Eran Lerman, umirovljeni general izraelske obavještajne službe.

Izraelski je napad izveden samo dan uoči blagdana Jom Kipura i 30. godišnjice početka bliskoistočnog rata 1973. godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara