Japan zadržava vojnike u Iraku, taoci slobodni

DVOJICA japanskih talaca oslobođenih nakon otmice u Iraku u utorak su se vratila u Japan, a službeni Tokio priopćio je da neće slijediti primjer Španjolske i povući vojnike iz Iraka.

"Činjenica da je Španjolska donijela tu odluku i počela pripremati povlačenje svojih snaga neće promijeniti politiku naše zemlje", rekao je japanski ministar obrane Shigeru Ishiba.

Ponašanje službenoga Tokija u slučajevima dviju odvojenih otmica japanskih civila naišlo je na podršku japanske javnosti.

No Japan, kao blizak saveznik Sjedinjenih Država, i dalje je podijeljen u vezi s razmještanjem svojih snaga u Iraku u neborbenoj misiji i podršci poslijeratnoj izgradnji zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Novi španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero u nedjelju je najavio da će Madrid brzo povući svojih 1400 vojnika iz Iraka.

Kao još jedan udarac američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu i njegovim koalicijskim partnerima u Iraku, i Honduras je u ponedjeljak slijedio španjolski primjer i najavio povlačenje svojih vojnika.

Japan u Samawi na jugu Iraka ima petstotinjak kopnenih vojnika i to je najopasnija vojna akcija Japana nakon Drugoga svjetskog rata.

Glasnogovornik japanske vlade Yasuo Fukuda u utorak je naglasio da razmještanje snaga u Iraku nema veze s američkim ratom u toj zemlji.

"Humanitarne aktivnosti i obnova koje provode obrambene snage nisu pomoć u američkoj borbenoj akciji", rekao je Fukuda.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara