Još 20 dana Beogradu za Mladićevo izručenje?

VLASTI Srbije i Crne Gore imaju još samo dvadeset dana vremena za izručenje bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića, a ukoliko to ne učine suočit će se sa snažnim sankcijama Europske unije i Sjedinjenih Država, tvrdi u ponedjeljak sarajevski "Dnevni avaz" pozivajući se na neimenovane zapadne diplomatske izvore i dužnosnika srbijanskog MUP-a.

List navodi kako je poruku o jednomjesečnom roku za Mladićevo izručenje dužnosnicima u Beogradu prije deset dana prenio američki diplomat Mark Grosmann a potom i britanski veleposlanik u SCG David Gaven.

Srbijanski policijski dužnosnik kazao je "Avazu" kako su zapadne vlade beogradskim vlastima prenijele informacije o nekoliko desetaka ljudi koji bi mogli znati gdje se Mladić nalazi.

"S njima se sada obavljaju razgovori koje iz posebne prostorije prate agenti inozemnih obavještajnih službi. Za sada međutim tapkamo u mjestu", kazao je ovaj izvor.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sada još uvijek prevladava uvjerenje kako je Mladić i dalje u Srbiji iako on povremeno prelazi na teritorij Bosne i Hercegovine, navodno zahvaljujući dobro uhodanoj mreži potpore koju ima u Državnoj graničnoj službi (DGS) te zemlje.

U pokušaju Mladićeva otkrivanja navodno se došlo i na zamisao da u tome posreduje Srpska pravoslavna crkva pa su vlasti u Beogradu kontaktirale episkopa crnogorsko-primorskog Amfilohija kako bi on uvjerio tog haaškog bjegunca da se preda, no ni to dosad nije dalo rezultate.

(Hina) xrm ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara