54.224.151.24 US
 

Kardinal Bozanić poželio više crkava u Zagrebu

Piše:
nedjelja, 19.9.2004. 14:54
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

ZAGREBAČKI nadbiskup, kardinal Josip Bozanić posvetio je danas u karlovačkoj župi Svetog Martina, u Hrnetiću, novu Crkvu hrvatskih mučenika i Pastoralni centar, a u oltar crkve ugradio je moći blaženog Alojzija Stepinca.

Tom je prigodom također obilježena 40. obljetnica svećenstva i 25. obljetnica župničke službe u župi Sv. Martina župnika Marka Dujma, koji je, kako je danas na misi više puta rečeno, sam sa svojim vjernicima za samo tri godine podigao Crkvu hrvatskih mučenika i Pastoralni centar.

Mramorni oltar župi Hrnetić darovao je kandidat za predsjednika Republike Hrvatske, Boris Mikšić, koji je danas i nazočio svetoj misi.

Predvodeći svečano euharistijsko slavlje kardinal Bozanić rekao je da se crkve grade za budućnost, što je još veći razlog za radost u župi Sv. Martina. No, napomenuo je kako nije bilo tako davno kada se u Hrvatskoj crkve nisu smjele graditi.

"Čak i mnoge sagrađene nisu mogle redovito djelovati, jer je trebalo zatrti čak i spomen na Boga", naglasio je kardina Bozanić.

Kako je dodao, "ta su vremena prošla, ali sada traje vrijeme sekularizacije. A što ona želi? Ne toliko boriti se protiv Boga, to nju ne zanima. Sekularizaciji je cilj zatvoriti čovjeka u okvir ovog svijeta, suziti ga na ono što nudi ovaj svijet, a to čovjeku nije dovoljno", naglasio je kardinal Bozanić.

Također je istaknuo da "čovjek u crkvu dolazi slaviti svete sakramente, i sveta otajstva, jer je čovjekova sudbina otvorenost Bogu i transcedencija, te samo tako doživljava svoju puninu".

Kardinal Bozanić napomenuo je da se posljednjih godina u Hrvatskoj crkve pojačano grade jer "smo u zaostatku 50 godina, a u tom su se razdoblju neki gradovi jako širili. Najteže je stanje u Zagrebu. Vjernici se u nekim četvrtima nemaju gdje okupljati. U nekim četvrtima mise se i danas održavaju po školama i sličnim prostorima. A središte Katoličke crkve je oltar", rekao je kardinal Josip Bozanić.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije