Karlovac proslavio Europski tjedan svečanom sjednicom Županijskog savjeta za europske integracije

U povodu Europskog tjedna, Savjet za europske integracije Karlovačke županije održao je danas svečanu sjednicu, kojoj je prisustvovala ministrica za europske integracije Kolinda GrabarKitarović, karlovački župan Vlado Jelkovac, te gradonačelnici i načelnici općina Karlovačke županije.

Ministrica Grabar-Kitarović istaknula je da je karlovački Savjet za europske integracije jedan od najuspješnijih u zemlji na području prekogranične, transnacionalne i međuregionalne suradnje, te je najavila uskoro i radni sastanak s karlovačkim aktivistima. Cilj sastanka bit će dogovor o mogućim oblicima tehničke pomoći na sveobuhvatnim pripremama za prilagodbu standardima EU-a.

Ministrica je posebno naglasila da je županijske savjete potrebno profesionalizirati ili ih pak ustrojiti kao posebne organizacijske jedinice unutar županija.

Rekla je kako se sada radi na to me da se Nacionalni program pridruživanja Hrvatske EU prilagodi mišljenju Europske komisije o zahtjevu Hrvatske za članstvom u EU, a da će tijekom ove godine trebati formirati i nacionalni forum za Europu, koji bi trebao povezati sve dijelove društva, pri čemu će veliku ulogu igrati upravo županije. Potrebno je na lokalnoj razini što bolje pripremili i maksimalno iskoristiti raspoloživu pomoć EU-a u prilagodbi, rekla je ministrica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pomoćnik ministrice Davor Čilić govorio je o potrebnim pripremama RH za korištenje europskih fondova te je predstavio raspoložive programe, poput INTERREG-a III. Uključivanjem u taj program Hrvatskoj je omogućeno korištenje 5,6 milijuna eura godišnje, kroz iduće tri godine.

Davor Čilić posebno je istaknuo činjenicu da se iz fondova EU-a sredstva nikada ne doznačuju kao izravna proračunska pomoć, nego isključivo kao pomoć u provedbi kvalitetnih programa. "Zato je potrebno ojačati ljudske resurse na svim razinama decentraliziranog provođenja politike regionalnog razvoja", zaključio je Čilić.

Tijekom Europskoga tjedana, od 3. do 9. svibnja, brojnim se aktivnostima nastoji podići svijest građana o europskim integracijama.

(Hina) xvh yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara