Kenijska policija napade još nije povezala s al Qaidom

Kenijska policija napade još nije povezala s al Qaidom

KENIJSKE vlasti objavile su u subotu da zasad nije utvrđena nikakva veza između terorističke mreže al Qaide i 12 ljudi pritvorenih zbog sumnje da su povezani s dva protuizraelska napada u Mombasi u četvrtak.

Zbog sumnje u povezanost s napadima, kenijska policija pritvorila je jednu Amerikanku, jednog Španjolca, šestero Pakistanaca i četvero Somalaca.

Policija zasad nije utvrdila da je bilo koji od osumnjičenika povezan s terorističkom mrežom al Qaidom, rekao je kenijski ministar za unutarnju sigurnost Julius Sunkuli.

Za Amerikanku i Španjolca kazao je da ne vjeruje da su upleteni te najavio da će biti pušteni na slobodu čim se isključi svaka mogućnost njihove povezanosti s napadima.

Uhićeni su kada su se nedugo nakon napada pokušali odjaviti iz hotela.

Pakistanci i Somalci uhićeni su zbog ilegalnog ulaska u Keniju, a sumnja u njihovu povezanost s napadima pojavila se tek kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sunkuli nije isključio mogućnost da je al Qaida odgovorna za napade kao ni mogućnost somalske veze.

Najmanje 15 ljudi, uključujući troje Izraelaca, poginulo je u četvrtak ujutro u samoubilačkom napadu automobilom-bombom postavljenim ispred hotela ´Paradise´ u Mombasi.

Pet minuta ranije zrakoplov izraelske kompanije ´Arkie´ izbjegao je dva projektila ispaljena na njega nedugo nakon polijetanja iz Mombase.

Američki promatrači objavili su u petak da sumnjaju da je napade počinila fundamentalistička somalska skupina Al-Itihad al-Islamiya, poznata i kao AIAI ili Islamska unija.

Riječ je o istaknutoj radikalnoj islamskoj skupini povezanoj s al Qaidom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara