Kineski apartmani zagrebačkoga arhitekta Hrvoja Njirića

Projekt zagrebačkog arhitekta Hrvoja Njirića za kineski turistički objekt izabran je u svjetskoj konkurenciji po odabiru glasovitoga svjetskog arhitekta Arate Isozakija na međunarodnom "praktičnom festivalu arhitekture". L

Turističko naselje "Pearl Spring Lake", koje treba biti otvoreno 2005., sastojat će se od 20 paviljona smještenih u blizini Nanjinga, petog grada po veličini u Kini, na rijeci Jangce.

Za projektiranje paviljona odabrano je 10 kineskih i 10 arhitekata iz zapadnih zemalja među kojima su, osim Njirića, i Ettore Sottass, Steven Holl i drugi. Njirić je dobio parcelu koja zatvara sjeverozapadni dio zemljišta, na blago valovitu polju čaja kroz koje teče i potok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njirićev kvadratni paviljon od 500 četvornih metara zaobljenih je uglova, zatvorena dvorišnog tipa i razdijeljen na pet apartmanskih cjelina. Građevinu planira omotati istkanim paravanom, a unutarnji obod će osmisliti intervencijama hrvatskih umjetnika, navodi Društvo arhitekata grada Zagreba.

Hrvoje Njirić rođen je 1960. u Zagrebu gdje je završio Arhitektonski fakultet. Od 1998. do 2000. bio je gostujući profesor na fakultetima u Grazu, Ljubljani i Ferrari, a od 2000. u Grazu je redoviti profesor. Njirić od 1983. sudjeluje na međunarodnim natječajima gdje je često visoko pozicioniran.

Dobitnik je mnogih nagrada, među kojima i godišnje nagrade "Viktor Kovačić" za najbolju zgradu 1999., a riječ je o Baumaxx hipermarketu. Za taj je objekt 2000. dobio i nagradu 35. Zagreb salona, na kojem je 1994. za Les lieux magiques dobio počasno priznanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara