Kineski premijer Wen Jiabao objavio plan pomoći ruralnim područjima

KINESKI premijer Wen Jiabao u svom godišnjem govoru o stanju nacije u petak ponudio je otrježnjujuću procjenu ovogodišnjih izazova za Kinu, tražeći obuzdavanje u gospodarstvu nakon godina njegovo strmoglavog rasta, kao i pomaganje stotinama milijuna siromašnih u ruralnim područjima zemlje.

Govoreći na otvorenju zasjedanja Nacionalnog narodnog kongresa, koji će trajati 10 dana uz sudjelovanje oko tri tisuće delegata, kineski je premijer zatražio nastavak gospodarskog rasta zemlje i povećanje prihoda ruralnih krajeva, ali je obećao i "energično" provođenje modernizacije vojske.

Također se očekuje da će se na zasjedanju unijeti pravo privatnog vlasništva u ustav, a budući ga je već ranije komunistička partija Kine odobrila, sasvim je sigurno da će to biti usvojeno.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Wen je naglasio korake za smanjenjem poreza i povećanjem povlastica u ruralnim područjima, u kojima živi oko 800 milijuna ljudi.

Rješavanje problema poljoprivrede, seljaka i poljodjelaca je jedan od ključnih dijelova našeg rada, kazao je Wen, istićući želju Pekinga da zatvori sve veći socijalni jaz između bogatih i siromašnih, izazvan blistavim gospodarskim rastom, a za koji strahuje da bi mogao odvesti zemlju u socijalne nemire.

Kineski domaći bruto društveni proizvod porastao je lani za 9,3 posto, ali je Wen u ovoj godini postavio ograničenje, kazavši da im je cilj odstiči stopu rasta od sedam posto.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara