KLEIN TRAŽI 15.000 VOJNIKA ZA MIROVNE SNAGE U LIBERIJI

Posebni izaslanik glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Jacques Paul Klein zatražio je u utorak od Vijeća sigurnosti da osigura 15.000 vojnika i 900 policajaca za mirovne snage u Liberiji.

"Dajte nam mandat i sredstva i uvjeravam vas da ćemo učiniti ono što treba i što je pravedno", rekao je Klein podnoseći prvo izvješće glavnog tajnika Kofija Annana Vijeću sigurnosti otkako je prošlog mjeseca odobrilo multinacionalne mirovne snage za Liberiju i izrazilo spremnost da uspostavi UN-ove stabilizacijske snage.

Annan je u izvješću pozvao Vijeće sigurnosti da odobri mirovnu operaciju koja bi se zvala UN-ova misija u Liberiji (UNMIL), i imala bi mandat da podupre prijelaznu vladu uspostavljenu nedavnim mirovnim sporazumom sukobljenih strana, uspostavi sigurnost, pomogne povratak izbjeglica i razvojačenje te civilne reforme kako bi se do listopada 2005. mogli održati izbori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ovaj napor će zahtijevati dramatične, angažirane i hrabre odluke", kazao je Klein, naglašavajući kako stabilizacijske snage moraju biti vjerodostojne, dobro obučene i opremljene i dostatno financirane kako bi uskrsnule zemlju iscrpljenu 12-godišnjim građanskim ratom.

Klein je rekao kako namjerava sazvati međunarodnu donatorsku konferenciju, ukoliko Vijeće sigurnosti odobri mandat za nove mirovne snage, kako bi se pomoglo zemlji u kojoj tri četvrtine stanovnika živi ispod crte siromaštva, 85 posto je nezaposleno, a tisuće nema sklonište nad glavom, hranu, vodu niti elementarnu medicinsku zaštitu.

(Hina) sl rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara