54.80.217.80 US
 

Klub HSLS-a: Vlada pokušava uvesti policijsku državu

Piše:
petak, 30.5.2003. 15:05
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

KLUB HSLS-a u Hrvatskom saboru zatražio je danas od hrvatske Vlade da povuče Uredbu o obvezama iz područja nacionalne sigurnosti za pravne i fizičke osobe u telekomunikacijama, tvrdeći da je riječ o pokušaju uvođenja policijske države.

HSLS-ov zastupnik Mario Kovač na današnjoj je konferenciji za novinare u Saboru ustvrdio da se iza neatraktivnog naziva uredbe krije duboko zadiranje u delikatnu problematiku ljudskih prava i građanskih sloboda.

Tvrdi da se spomenutom uredbom propisuje obveza svih pravnih i fizičkih osoba koje pružaju telekomunikacijske usluge da vrše tajni nadzor nad telefonskim razgovorima, da o vlastitom trošku nabave opremu za prisluškivanje te da snimaju sve razgovore.

Telekomunikacijske tvrtke morale bi osigurati nadzor nad svim telefonskim pozivima i sve podatke o pozivima, te podatke o trenutnoj lokaciji sredstva za komuniciranje, što bi, zapravo, bilo praćenje građana lociranjem mobitela, rekao je Kovač.

Takva uredba, smatra glavna tajnica HSLS-a Dorica Nikolić, nesporno zadire u ljudska prava i protivi se Ustavu, budući da je Ustavom propisano da se građanske slobode ograničavaju isključivo radi zaštite nacionalne sigurnosti i za potrebe pravosudnih postupaka, kroz zakone koje, po Ustavu, donosi parlament, i to kvalificiranom većinom.

"Pretvara li se Hrvatska polako u policijsku državu, sa Saborom kao uresom, usprkos zaklinjanju u parlamentarizam", pitaju se HSLS-ovci.

Klub će zato Saboru predložiti zaključak kojim bi se Vladu obvezalo da odustane od takve uredbe, a ne pristane li parlamentarna većina na taj zaključak, uz potpis 51 zastupnika, zatražit će da se o Uredbi raspravlja na plenarnoj saborskoj sjednici i sjednicama nadležnih odbora.

"Hrvatska ne može postati policijska država, ako to ne odluči Sabor, kako je određeno Ustavom. Sve ostalo je raspirivanje demokracije", kazala je Nikolić.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije