54.81.117.119 US
 

Komentar Drage Pilsela: Ponovno ubijanje Vlade Gotovca

Piše:
subota, 15.5.2004. 09:39
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

ODVJETNIK Luka Šušak iz Zagreba, koji zastupa obitelji srpskih civila ubijenih u Paulin Dvoru 11. prosinca 1991., podnio je protiv umirovljenog generala Karla Gorinšeka, inače tajnika Liberalne stranke, kaznenu prijavu za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Gorinšek je u to vrijeme bio pukovnik i zapovjednik Operativne zone Osijek. U prijavi se navodi kako je odmah, čak nekoliko sati iza teškog zločina u kojem je ručnim granatama i rafalima puškomitraljeza ubijeno 19 civila, održan sastanak u zapovjedništvu Operativne zone Osijek na kojem je bio i Gorinšek i na kojem je odlučeno sakriti leševe i zakopati ih u krugu kasarne u mjestu Lug. Znamo da su nekoliko godina kasnije ta trupla u bačvama odvedena u Liku i tamo zakopana.

U prijavi se sugerira da je Gorinšek odgovoran i za etničko čišćenje 27 srpskih sela sa područja Požeško-Slavonske županije u listopadu 1991. kao i za ubojstvo 31 osoba koji su ostali u tim selima, odnosno za pljačku i uništenju njihove imovine.

Kaže se da način, na koji je ubojstvo i pokop srpskih civila izveden, upućuje na organiziranu i planiranu akciju, koja nije mogla proći bez znanja zapovjednika Operativne zone Osijek, Karla Gorinšeka.

Tvrdi se da su u radnjama Karla Gorinšeka sadržana sva bitna obilježja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, te se predlaže da ga se ispita, da se se protiv njega pokrene kazneni postupak i da ga se osudi po zakonu. Inače, za ratni zločin protiv civilnog stanovništva je predviđena kazna zatvora od pet do dvadeset godina zatvora.
 
General Gorinšek je odbacio te optužbe i u izjavi za Index.hr je optužio predsjednika Liberalne stranke Ivu Banca da stoji iza kaznene prijave zbog unutarstranačkih obračuna, što je Banac kategorično negirao. Dodao je kako nije isključeno da se već ovaj tjedan nađe u zatvoru u Remetincu, ali i da će sa sobom povući i mnoge druge političare i bivše ratne zapovjednike. Potvrdio je kako je na suđenju u Osijeku kao svjedok rekao da je znao za zločin ali da se on osjeća potpuno nevin jer je svojedobno o zločinu pisao svom nadređenom, generalu Tusu, koji je bio mjerodavan za daljnju akciju.

Radio 101 je objavio kako je istog dana kad je podignuta prijava na web stranicama LS-a objavljena prepiska između Gorinšeka i predsjednika stranke Ive Banca, u čijem se naslovu spominjao slučaj Paulin Dvor.

Teško je vjerovati prof. Bancu kada odbacuje svaku mogućnost da prijava bude shvaćena u kontekstU njegove teške svađe s tajnikom LS-a. Naime, Gorinšek nam je izjavio da, bez obzira na ishod slučaja, Ivo Banac ne može sakriti svoj pokušaj da od sebe makne odgovornost za autokratsko vođenje LS-a i za bankrot Liberalne stranke. Banac će pokušati utjecati na tijela stranke kako bi se izvanredni sabor odgodio za jesen i tako zaboravili skandali koji tresu LS, rekao je Gorinšek.

Ovdje treba navesti dio prepiske koja se vodila između članica i članova Liberalne stranke a koja, po meni, govori u prilog teze da je došlo do kraja Gotovčeva LS-a u smislu da su grube riječi, teške optužbe i kaos u administraciji zamijenili bonton u komunikaciji koji bi trebao resiti stranku građanskog profila i uljuđene parlamentarne tradicije.

Doduše, sukobi u LS-u i paprena vrijeđanja među članovima nisu novost ali, kako kaže jedna članica, čini se da je sukob u vrhu stranke doista izmakao kontroli te se dogodila degradacija liberalizma i građanstva.

Tajnik LS-a tvrdi da ga Banac onemogućuje u tome da na redoviti način obnaša svoje dužnosti, da je uvaženi profesor povijesti u stranci, i to na grub način, uveo samovlašće u upravljanju poslovima LS-a i da predsjednik ne poštuje statut stranke ni poslovnik predsjedništva. Gorinšek Banca optužuje i da je uveo informativnu blokadu prema članovima LS-a, da manipulira mišljenjem članstva, potiče na neodgovorno ponašanje i da to traje gotovo od samog završetka državnih izbora prošlog studenoga kada je, po riječima Gorinšeka, Banac doveo LS u status vazala SDP-a kako bi osigurao svoje osobne ambicije ulaska u Sabor.
 
Tajnika Liberalne stranke Banac smatra krivim i za, kako navodi, osobito nerazuman veliki utrošak financijskih sredstava u kampanji za dva unaprijed udijeljena i osigurana saborska mjesta od strane SDP-a. To, kaže, traži od odgovornih dužnosnika i središnjih tijela LS-a istinite odgovore i objašnjenja, bez okolišanja i sumnjivih opravdavanja.
 
Gorinšek obavještava da je već 11 županijskih odbora LS-a tražilo sazivanje izvanrednog Sabora LS-a za kraj svibnja. Tajnik LS-a smatra da današnji rejting LS-a, ispod 0,5 posto, najniži od osnutka stranke, sam za sebe govori da se problemi ne smiju zataškavati i gurati pod tepih, već ih treba s punom odgovornošću i žurno rješavati.
 
U svom podugom odgovoru Ivo Banac uopće ne štedi Karla Gorinšeka kojeg naziva razbijačem, uskogrudnim birokratom i sektašem, te sugerirajući Gorinšekovu odgovornost za zločin u Paulin dvoru jer je taj general za "Feral" izjavio da ga zbog tog zločina peče savjest.
 
Banac odbija Gorinšekove invektive da je LS pretvorio u satelit SDP-a. Kaže da ga je Središnji odbor ovlastio sklapati predizborne koalicije i da bez suradnje s Račanovom strankom LS ne bi ostao parlamentarna stranka. Gorinšeka optužuje i za sukob interesa jer je vođenje knjigovodstva LS-a povjereno Gorinšekovoj supruzi. Banac tereti Gorinšeka da je sam odgovoran za bankrot stranke u izbornoj kampanji jer je, kako navodi, vodio svaki detalj financijskih poslova, bez konzultacije s predsjednikom ili rizničarom LS-a, te da je neovlašteno koristio faksimil s potpisom predsjednika kako bi sebi osigurao izvanstatutarni položaj i potpunu dominaciju nad uredom i financijama LS-a.
 
Može li biti istina da u Hrvatskoj više nitko ne vjeruje ni u kakve oblike poštene politike? Ja bih volio podsjetiti da je Gotovčevo polazište bila čovjekova cjelina i da istinski život čini kakvoća naših dana. Ona koja je, nažalost, isparila i u maloj, ali dosad respektabilnoj Liberalnoj stranci.

I još nešto: Gotovčevo poimanje slobode uključuje slobodu svih ljudi i svih naroda, odnosno priznanje raznolikosti života. Jedna ga je vlast zbog tih uvjerenja hapsila, druga htjela ubiti.

Paradoksalno, njegovi ga nasljednici još jednom dokrajčuju i sahranjuju. To se događa neviđenom brutalnošću i pomanjkanjem svakog obzira u unutarstranačkom sukobu.

Gotovac je izgarao za filozofiju slobode pojedinca. On je bio pravi kršćanski liberal. LS, nažalost, se pretvorila u arenu gdje se ta filozofija potkopava jer nijedan pojedinac nije slobodan ako svi pojedinci nisu slobodni. A kako će pojedinci u LS-u biti slobodni ako ih se tjera u Scheveningen ili u Remetinec nakon godine šutnje i suradnje, taktiziranje i suživota sa navodnim zločinom koji je odjednom, kada su sablje isukane, jednima postao štit a drugima poriv da se dokrajči suparnika?

Drago Pilsel

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije