54.158.194.80 US
 

Komentar Drage Pilsela: Snimka ne opravdava Gotovinu

Piše:
srijeda, 7.4.2004. 08:49
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

POSTOJANJE videozapisa, do kojeg je došao tjednik "Globus", a u kojem Ante Gotovina 6. kolovoza 1995., kada je Čermak preuzeo svoj mandat u Kninu, sve mjerodavne zapovjednike upozorava da je nakon "Oluje" nastao kaos, zauzimajući se da se spriječi neodgovorno ponašanje vojske neće, kako neki smatraju, olakšati položaj odbjeglog generala pred Haškim tribunalom niti sadržaj snimke baca posve novo svjetlo na ulogu generala Gotovine. Čak suprotno, još ga više kompromitira.

Statut Haškog suda je posve jasan kada u članku 7. objašnjava kriterije po kojima će se ustanoviti zapovjedna odgovornost. Nije dovoljno upozoriti na bezakonje. Ono što će se vrednovati nije koliko se Gotovina srdio zbog toga što mu se vojska ponaša kao banda pijanih razbojnika, već što je poduzeo da se nasilje spriječi i na koji je način djelovao da se nasilnici kazne.

Niti će Carla del Ponte ublažiti svoj stav jer se Gotovina jako naljutio na svoje podređene, niti će suci smatrati relevantnim što je Gotovini bilo žao da se uredno izvedena operacija pretvorila u pljačkanje, palež i ubijanje.

Gotovinino priznanje da su horde osvetnika bile moćnije od zapovjednih struktura HV-a ne samo što neće poslužiti u obrani već se pretvara u novi dokaz protiv generala Čermaka. Naime, Gotovina je u pravu kada kaže da je pitanje funkcioniranja gradova predmet odgovornosti tzv. pozadine, logistike, vojne i redovne policije i sve ostale službe. Tvrdnja da od početka nije bilo reda samo će pomoći optužbi da dokaže Čermaku odgovornost za bezakonje.

Gotovina se, u stvari, nalazi u sličnom položaju u kojem se našao Jadranko Prlić koji je pred kamerama HTV-a obećao osnivanje istražnih povjerenstava za ustanovljavanje krivnje za zločine nad Bošnjacima. Dakle, i Gotovina i Prlić su se verbalno izjasnili protiv nasilja nad protivnicima, ali Haško tužiteljstvo smatra da je njihova odgovornost veća upravo zbog toga što su se založili da se uvede red ali se nikakva pravda nije dogodila: zločini su se nastavili nakon njihova zauzimanja i nitko nije za to odgovarao.

No, nisu samo mediji koji prave senzacije od otkrivene snimke ti koji ne shvaćaju što znači načelo zapovjedne odgovornosti, i političke stranke pokazuju nevjerojatnu tupost i glupost. Tako je na primjer Županijski hercegovačko-neretvanski odbor HDZ-a BiH na sjednici u utorak ocijenio monstruoznom kvalifikaciju iz optužnice protiv šestorice Hrvata bivših političkih i vojnih čelnika Herceg-Bosne, koja govori o "udruženom zločinačkom pothvatu".

Nikakve lažne optužbe ne mogu podcijeniti žrtvu onih koji su se borili u Domovinskom ratu", navodi se u priopćenju odbora HDZ-a BiH. Koji, pak, sada domovinski rat?! Zar HDZ smatra da će Haško tužiteljstvo i suci progutati priču o borbi za domovinu, valjda je to za tu stranku Bosna i Hercegovina, u kontekstu stvaranja neke para-državice kojom se BiH razbija? Ili nam hercegovačko-neretvanski HDZ poručuje da se stvaranjem te marionetske države željela ojačati Republika Hrvatska koja se, kako je rečeno cijelome svijetu, borila u nekakvom Domovinskom ratu? Jer, ako je tako, HDZ BiH jednostavno pomaže Tužiteljstvu koji tvrdi da su se voditelji Domovinskog rata u RH, Franjo Tuđman i drugovi, usput bavili, pod kapom toga rata, širenjem granica naše države na račun BiH.

Iako mislim da ne bi bilo potrebno ovo naglasiti, mudrijaši iz HDZ-a BiH i majstori kvazi istraživačkog novinarstva koji bi željeli da bivši pljačkaš draguljarnica dobije oprost i ispriku od Carle del Ponte, trebali bi shvatiti da će se na suđenjima čuti misao kako su se zločini nakon Oluje dogodili i zbog toga što je Gotovina zanemario svoje dužnosti jer je požurio u BiH gdje se, kako dokazuje u vlastitoj knjizi, HV već godinama ponašala kao da je doma. Naravno, u kontekstu nevjerojatno rastezljivog poimanja Domovinskog rata.

Drago Pilsel

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije