54.80.97.221 US
 

Komentar Drage Pilsela: Što znate o Kubi?

Piše:
srijeda, 5.5.2004. 08:59
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

SVEČANA proslava Svjetskog dana slobode medija, koja je ove godine održana u Beogradu, okončana je usvajanjem Deklaracije o podršci medijima u područjima sukoba i zemljama u tranziciji, te svečanom predajom ovogodišnje svjetske nagrade UNESCO-a za slobodu medija predstavniku kubanskog novinara i pjesnika Raula Rivera Castanede, koji od prošle godine izdržava 20-godišnju zatvorsku kaznu na Kubi.

Nagrada "Guillermo Cano" dodijeljena je Riveri za "hrabru i dugotrajnu privrženost nezavisnom izvještavanju", rekao je direktor UNESCO-a Koichiro Matsura. Nagrada, koju prati i novčani iznos od 25.000 dolara, ustanovljena je 1987. a nosi ime kolumbijskog novinara ubijenog te godine zbog otkrivanja moćnih baruna droge u njegovoj zemlji.

Imao sam priliku upoznati suprugu Raula Rivere Blancu Reyes i mnoge druge supruge zatočenika režima Fidela Castra. Kao i mnogi drugi, Raul je spreman dati svoj život za slobodu svoga naroda, informiranja i cijelog svijeta. On je jedan od istinskih heroja naše novinarske profesije. U domu Raula su, u povodu prestižne nagrade, bili i James Cason, šef američkog ureda u Havani i diplomati šest zemalja EU kako bi izrazili podršku tom i svim drugim zatočenim kubanskim disidentima.

Diplomati su prigodom posjeta Riverinu domu podsjetili na ostalih 75 kubanskih disidenata koji su u travnju 2003. osuđeni na kazne zatvora u trajanju i do 26 godina i pozvali na njihovo hitno oslobađanje. Ukupno im je dosuđeno 1852 godina i dva mjeseca zatvora. Prema Amnesty International na Kubi ima preko 360 političkih zatvorenika.

Kolega Rivero je osuđen na 20 godina zatvora zbog "suradnje s američkim diplomatima na podrivanju socijalističkog sustava". Mislim da je ovo dobar povod da vas pitam: što uopće znate o toj zemlji? Ma, ne pitam vas znate li kolika joj je površina i koliko stanovnika ima, nego kako ti ljudi žive.

Lani je u montiranim suđenjima, koja su u prosjeku trajala između šest i osam sati, osuđeno 50 opozicionara i 26 novinara čime je Kuba postala najveći zatvor za novinare na svijetu, a Fidel Castro vodeći ugnjetavač slobode informiranja na kugli zemaljskoj.

Nije bilo moguće žaliti se na presude i kazne u trajanju od 6 do 28 godina zatvora. Niti u jednom slučaju obrana nije mogla pozvati svjedoke koji bi govorili u korist optuženika, a odvjetnici bi dobili svega petnaestak minuta prije početka suđenja da pripreme obranu.

Stvarnost Kube uvelike se razlikuje od stereotipnih pogleda koje neki hrvatski mediji donose prema potrebama turističkih operatora koji su sponzorirali put hrvatskih novinarki i novinara. Tako, jedna naša poznata turistička agenciji reklamira odmor na Kubi uz slogan da dok je Castra, bit će ovakve Kube - fantastične!.

Ti politički zatvorenici, kako su mi rekle supruge, uglavnom borave u samicama od 1,8 metara širine i 3 metra dužine, bez ventilacije ili bilo kakvoga kontakta s dnevnim svjetlom. Zatvorska je hrana uglavnom trula, ćelije su vlažne i hladne, nemaju posebnu liječničku pomoć a rijetko koji upravitelj zatvora dopušta ulazak lijekova u kaznionice. Tu i tamo, možda, nešto vitamina. Nemaju knjige. Zabranjena im je svaka vjerska literatura.

A i ukupna situacija na otoku nije ništa bolja. Samo pet posto stanovništva, onaj koji je povezan s Partijom živi pristojno. Ostatak populacije, njih 95 posto se hrani bezvrijednim pesosima (1 dolar = 27 pesosa), odnosno točkicama na bonovima i živi sa desetak do trideset dolara mjesečno.

Golema većina Kubanaca, ako ne prima pomoć iz inozemstva, osuđena je i na glad. Kako sam ove godine vidio vlastitim očima, osim velika siromaštva, na otoku postoji i velika nestašica lijekova i onih elementarnih.

S obzirom da je u nas toliko popularna kubanska glazba, a Kuba toliko draga destinacija mislite na trenutak na moje kolege i druge disidente koji, poput Raula Rivere, trule u zatvorima zato što im je dosta ponižene Kube. Njihova potraga za dostojanstvom i ljubavlju ipak prodiru do nas i najavljuju spremnost jednog naroda da izdrži iskušenja sve užeg kaveza i jednog sve bližeg dana zakorači u slobodu o kojoj govori Raul u svojim predivnim pjesmama i člancima.

Drago Pilsel

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije