Komentar Drage Pilsela: Zastava koja puno znači

Komentar Drage Pilsela: Zastava koja puno znači

HRVATSKA je ušla u fazu u kojoj ima odličnu prigodu riješiti pitanja iz mandata OESS-a, što se posebice odnosi na manjinska prava, povratak izbjeglica, posebno hrvatskih Srba i njihove imovine, te suradnju s Haškim tribunalom.

Stoga, odlučni i pozitivni koraci u okviru manjinske politike Vlade Ive Sanadera samo mogu biti povod za osmijehe na licima predstavnika OESS-a.

Iako šef misije te organizacije u Hrvatskoj, gospodin Semneby, ne želi reći koliko bi OESS i dalje trebao biti prisutan u našoj zemlji, bilo bi dobro da hrvatske vlasti uvjere Stalno vijeće OESS-a kako do kraja godine Hrvatska može biti oslobođena tog tutorstva, ma da su predstavnici Vlade dali do znanja da bi cjelokupan proces obnove imovine oštećene u ratu trebao biti gotov do kraja iduće godine. U svakom slučaju, za Hrvatsku je važno da dokaže kako se poštuje i u svemu provodi ustavni Zakon o pravima manjina.

Sanader je prvi od HDZ-ovaca koji je pozvao na povratak izbjeglica, prihvatio je i postignuo sporazum s predstavnicima srpske manjine u Parlamentu i osobno je pokazao da je vrijeme mržnje prema Srbima, barem što se njegove stranke tiče, stvar prošlosti. Srbima se obratio riječima pravoslavne liturgije i s njima je dijelio pogaču. Čak i da glumi za potrebe dobivanja statusa kandidata za ulazak u EU, on to odlično i umjereno radi. Ivica Račan, u svakom slučaju, ima puno za naučiti od svojega nasljednika u Banskim dvorima.

Susret premijera Sanadera i predsjedatelja OESS-a, ministar vanjskih poslova Republike Bugarske Solomon Passy, s nekoliko povratničkih srpskih obitelji u zadarskome zaleđu gdje im se obnavljaju kuće, ali i s Hrvatima koji su do jučer živjeli u srpskim kućama, a koji su uz pomoć lokalne zajednice i države sami izgradili kuće, bila je prigoda da se vidi kako Vlada ispunjava obećanja i vodi pametnu manjinsku politiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rečeno je da se povrat imovine vlasnicima mora osigurati do kraja lipnja ako je ona bespravno zauzeta, a u svim ostalim slučajevima do kraja godine.

Posebno treba pohvaliti Sanaderov mirotvorni govor. Rekao je da je rat za nama kao i sve ono loše što se dogodilo. Dodao je da Vlada želi graditi novu budućnost za sve građane. Posebno je pametno prozborio kada je naglasio da želi Hrvatsku u kojoj će rane iz rata biti zaliječene, što znači da će se morati procesuirati svi ratni zločini i hrabro zakoračiti u proces pomirenja i obnove povjerenja.

Vlada će učiniti sve da na tom putu svakom hrvatskom državljaninu osigura primjeren i dostojanstven život, rekao je premijer. Njegove riječi su dobro sjele u ušima stranaca. Predsjedatelj OESS-a Passy je odgovorio kako dobro zna da Hrvatska mora prevladati tešku prošlost, te da je zadovoljan  golemim napretkom koji je učinila Hrvatska u prevladavanju te prošlosti. 

Impresivno i ogromno postignuće politike koja detuđmanizira Hrvatsku najbolje je izraženo pomoću hrvatske zastave koja se vijorila na krovu obnovljene kuće srpskog povratnika i u iskrenim riječima zahvale tih ljudi koji su: ili bili navedeni da Hrvatsku ne priznaju kao svoju domovinu i protiv nje dignu ruku, ili se uče voljeti iznova našu zemlju ako su dopustili da im mržnja zavlada umove zbog otrovnih riječi srpskih kolovođa i šovinističkih ispada Tuđmanova HDZ-a.

Ta zastava jako puno znači. Ona je i svojevrsna nagrada iskrenim mirotvorcima. Među njima nema mjesta onima koji smatraju da je hrvatska zastava na srpskoj kući znak premoći Hrvata nad Srba ili oblik ponižavanja gubitnika u pobuni i u ratu.
 
Najveća nagrada mirotvornoj politici je, ipak, osjećaj bratstva i međusobnog poštovanja koji se rađa i obnavlja među hrvatskim građanima različite etničke pripadnosti. Zato vjerujem da nije dalek dan kada će naša zemlja sudjelovati u sličnim misijama kakvu u nas vodi OESS, to jest, kada ćemo biti davatelji, a ne samo primatelji pomoći.

Drago Pilsel

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara