Komentar Glasa Koncila: Što je cilj Haškoga suda?

NOVE haške optužnice, posebno nekim svojim političkim kvalifikacijama, duboko su pogodile sve istinoljubive hrvatske građane, izazvale širok spektar reakcija političkih stranaka i nametnule važno pitanje tko je zapravo djelatnicima tužiteljstva Haškoga suda politički mentor i s kakvim ciljevima prema državi Hrvatskoj, piše u redakcijskom komentaru najnoviji broj katoličkoga tjednika Glas Koncila.

U komentaru "Što je cilj Haškoga suda?" navodi se da krajnje sporna, neprihvatljiva i neobjektivna politička etiketa jedne od oslobodilačkih akcija legitimnih oružanih snaga međunarodno priznate suverene države, kao "zločinačkog pothvata" s ciljem "nasilnog i trajnog uklanjanja srpskog stanovništva", posebno duboko pogađaju hrvatske vjernike.

"Gledajući s katoličkoga moralnog stajališta, sudjelovanje u obrambenom ratu, često i pod cijenu vlastita života, čin je ljubavi prema domovini i njezinim građanima, a također je i s humanog i patriotskog stajališta, lišenog svakoga ekstremizma i šovinizma, junačko djelo" piše Glas Koncila te dodaje kako sve nacije poštuju svoje junake koji su se žrtvovali za obranu domovine.

List smatra da političke kvalifikacije novih haških optužnica, čini se, žele dovesti u pitanje i osporiti isti takav pristup hrvatskog naroda i hrvatskih branitelja prema obrani svoje domovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po ocjeni lista, to posebno dolazi do izražaja kada se kao inkriminacija navodi podatak da je "od 1992. Hrvatska vojska već radila na stvaranju planova da silom vrati teritorije RSK-a".

"Ta inkriminacija otkriva s jedne strane da u tim optužnicama nije slučajno prešućena povijesna činjenica velikosrpske pobune, agresije i okupacije dijela teritorija u okviru međunarodno priznatih hrvatskih granica i, s druge strane, da za pisce optužnica tzv. Republika Srpska Krajina ima stanoviti pravni subjektivitet", piše list.

Dodaje kada bi se kao mjerodavni kriterij na svjetskoj razini prihvatila tako suptilna inkriminacija haških tužitelja, onda bi sve države i sve vojske na čitavom svijetu mogle biti optužene za planiranje i pripremanje "zločinačkog pothvata".

List smatra da je "povijesna odgovornost" na sadašnjoj hrvatskoj državnoj vlasti da iskoristi sva statutom Međunarodnoga kaznenog suda predviđena sredstva kako bi izišla na vidjelo objektivna istina o cjelokupnom povijesnom kontekstu raspada bivše savezne države Jugoslavije, čitavoga Domovinskog rata, jer, kako napominje, očito postoje političke snage u međunarodnoj zajednici, kao i eksponenti te politike i u današnjoj Hrvatskoj, koje se, ne samo ne mire s propašću Jugoslavije, nego upravo Hrvatsku okrivljuju za njezin raspad.

"Hrvatska mora daleko ozbiljnije i primjerenije koristiti velika sredstva hrvatskih građana za uzdržavanje diplomata koji imaju časnu zadaću u sve diplomatske krugove na svim razinama unijeti samo pravu istinu o svim zbivanjima u Hrvatskoj i na teritoriju bivše savezne države", ističe list, koji smatra da su "oklijevanje bivše vlade, kao i često neadekvatan hrvatski diplomatski kadar", odgovorni što je Hrvatska u izvršavanju te složene zadaće "već izgubila puno dragocjenog vremena".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara