54.234.233.48 US
 

Konferencija o priključivanju Europskoj uniji

Piše:
petak, 9.5.2003. 16:25
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

SPORAZUM o stabilizaciji i pridruživanju EU podupro je i potaknuo liberalizaciju hrvatskoga gospodarskog sustava i prilagodbu gospodarskih zakona zakonodavstvu Europske unije, kazao je danas ministar za europske integracije Neven Mimica na međunarodnoj konferenciji "Gospodarski sustav EU i priključivanje Republike Hrvatske".

Na dvodnevnoj konferenciji okupilo se oko 100 stručnjaka iz Europe, SAD-a i Hrvatske. Organizirao ga je riječki Ekonomski fakultet u suradnji s tršćanskim i ljubljanskim ekonomskim fakultetima te Eurpoacentrumom - Sveučilištem "Jean Monnet" u Antwerpenu i potporu Europske komisije, Ministarstva znanosti i tehnologije i Ministarstva za europske integracije.

Mimica je istaknuo da će liberalizacija domaćeg tržišta privući inozemne ulagače jer će proizvode izrađene u Hrvatskoj moći izvoziti u EU. K tome, u zemlji će i prije ulaska u EU biti stvoreno radno ozračje u kojem će inozemni ulagači znati i željeti raditi, rekao je.

Ispunili smo oko 60 posto formalnih ugovornih obveza iz Sporazuma, rekao je, dodavši da bi se sada bilo teže vratiti nego nastaviti put ulaska u EU. Do 2006. možemo ispuniti uvjete za članstvo u EU, ali ulazak u europsku monetarnu uniju bit će moguć tek za tri do četiri godine nakon ulaska u EU, smatra Mimica.

Opatijsku konferenciju ocijenio je dobrom prilikom da se raščlani sadašnja i buduća gospodarska politika države.

Član Europske komisije za gospodarstvo i financije Juergen Kroeger istaknuo je da bi prije ulaska u EU sve kandidirane zemlje trebale biti oprezne i vidjeti iskustva zemalja koje su u EU primljene a da nisu posve pripremile gospodarske okvire.

Govoreći o iskustvima u monetarnoj politici EU-a, istaknuo je da sve teškoće nastale nakon uvođenja eura nisu uklonjene, ali da ih je manje nego se očekivalo.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije