Koordinacija udruga za djecu Reineru: Preispitajte odluku o odbacivanju izvješća pravobraniteljice

Koordinacija udruga za djecu Reineru: Preispitajte odluku o odbacivanju izvješća pravobraniteljice

Foto: FAH

KOORDINACIJA udruga za djecu koja okuplja 20 nevladinih organizacija uputila je u srijedu otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora Željku Reineru zbog neslaganja s glasovanjem saborske većine koja je odbila prihvatiti Izvješće pravobraniteljice za djecu za 2015., te pozvala Hrvatski sabor na ponovnu argumentiranu raspravu o tom izvješću.

Koordinacija izražava svoje nezadovoljstvo i zabrinutost zbog izostanka jasnih kriterija neprihvaćanja Izvješća pravobraniteljice za djecu koji su nužni i moraju se oslanjati na zakonom propisan djelokrug rada pravobraniteljice jer se time pridonosi transparentnosti i nearbitrarnosti djelovanja Sabora, stoji u pismu Koordinacije predsjedniku Reineru.

To je, dodaje se, iznimno važno za razvoj demokracije i dobro upravljanje.

Također se navodi da je člankom 6. Zakona o pravobranitelju za djecu jasno propisan njegov djelokrug i način rada.

Zastupnici narušili neovisnost pravobraniteljice

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da je iz Izvješća vidljivo da je pravobraniteljica ispunjavala sve obveze predviđene tim člankom te da samo Izvješće iscrpnošću i kvalitetom predstavlja pozitivan pomak u odnosu na izvješća od prethodnih godina, razlog njegova neprihvaćanja ostaje nejasan, navodi Koordinacija u pismu.

Tom u prilog podsjeća da je saborski Odbor za obitelj, mlade i sport predložio da se Izvješće prihvati, te je stoga, tvrdi Koordinacija,  nejasno zašto je Sabor odlučio suprotno.

Uz to ocjenjuje da način na koji su zastupnici odbacili Izvješće pravobraniteljice dovodi u pitanje važnost i nezavisnost uloge te institucije kao mehanizma koji podržava razvoj demokratskog društva i posebno štiti prava djeteta.

Nabrajajući što je sve Ured pravobraniteljice radio u prošloj godini, a što stoji na 230 stranica izvješća, Koordinacija smatra kako je taj sadržaj relevantan, odnosno kako je Ured pravobraniteljice postupao u skladu sa svojim mandatom, te kako nema dostatnih argumenata za odbacivanje izvješća.

Zbog svega navedenoga, pozivamo Hrvatski sabor na ponovnu argumentiranu raspravu o Izvješću o radu pravobraniteljice za djecu za 2015., stoji u otvorenom pismu upućenom predsjedniku Sabora Željku Reineru.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara