54.81.182.16 US
 

Kosor: Novim zakonom Vlada želi braniteljima vratiti dostojanstvo

Piše:
četvrtak, 4.11.2004. 12:48
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

NOVIM Zakonom o pravima hrvatskih braniteljima i članova njihovih obitelji, Vlada želi trajno očuvati dostojanstvo branitelja te stvoriti klimu u kojoj će se učinkovito rješavati njihovi problemi, izjavila je danas u Saboru potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja Jadranka Kosor, pozivajući zastupnike da predloženi zakon podupru konsenzusom.

"Branitelji moraju prestati biti tema kojom se u dnevno-političke svrhe žele steći politički bodovi, na njih se ne smije gledati kao na povlastičare" kazala je Kosor.

Po Vladinu prijedlogu, razdoblje sudjelovanja u obrani državnog suvereniteta utvrđuje se od 5. kolovoza 1990. do 30. lipnja 1996.

Statusna braniteljska prava proširila bi se i na vatrogasce koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, pripadnike Civilne zaštite i obavještajnih službi.

Članovi obitelji smrtno stradalih, zatočenih i nestalih te branitelji s utvrđenih najmanje 30 posto tjelesnog oštećenja oslobodili bi se participacije, a svi umrli branitelji imali bi pravo na pokop uz državne počasti.

Bivšim zatočenicima srpskih logora vratilo bi se pravo iz 1996., odnosno status vojnog invalida s najmanje 20 posto oštećenja.

Dodatak na mirovinu postao bi sastavni dio mirovine i dva puta godišnje usklađivao bi se s prosječnom plaćom svih zaposlenih.

Uveo bi se novi institut najniže zaštićene mirovine koja bi iznosila 45 posto prosječne plaće svih zaposlenih, a odnosio bi se na branitelje koji po općim propisima nisu ispunili uvjete za mirovinu.

Braniteljska mirovina po općim propisima uvećala bi se za 10 do 30 posto, ovisno o vremenu provedenom na ratištu.

Lokalnim jedinicama omogućilo bi se da stambeno zbrinu branitelje i izvan utvrđene liste, a, po riječima ministrice, na stan još čeka oko 13 tisuća branitelja.

Vojnim invalidima od II do IV skupine s oštećenjima ekstremiteta i vida vratila bi se porezna olakšica na uvoz automobila.

Djeca, posvojenici i pastorčad poginulih branitelja za školovanja bi godinu dana nakon njega, ne nađu li posao, imali pravo na obiteljsku mirovinu, a pravo na doplatak bez ikakvih cenzusa ostvarivala bi djeca smrtno stradalih te zatočenih i nestalih.

Kosor je izvijestila da se zatočenima i nestalima još vodi 1.184 osobe, njih 83 posto još iz 1991., te da je do sada u Hrvatskoj pronađeno 140 masovnih grobnica.

Navela je i da je 1.366 branitelja izvršilo suicid, među kojima najviše oboljelih od PTSP-a.

Branitelji bi po novom bi zakonu invalidski status na osnovu PTSP-a mogli ostvariti i do deset godina nakon vremena provedenog na ratištu.

Tzv. prevođenje prava, koje je HDZ-ova Vlada ukinula, moglo bi se provoditi samo ako bi to za branitelja bilo povoljnije.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije