54.196.47.145 US
 

Krunoslav Canjuga razriješen državnoodvjetničke dužnosti

Piše:
utorak, 10.2.2004. 18:25
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

DRŽAVNOODVJETNIČKO vijeće (DOV) razriješilo je danas Krunoslava Canjugu dužnosti zamjenika županijskog državnog odvjetnika u Zlataru jer je kao zagrebački županijski državni odvjetnik počinio stegovna djela povrede službene tajne i nanošenja štete ugledu državnoodvjetničke dužnosti.

Odluka je donesena nakon šetostatne rasprave na kojoj se Canjuga nije pojavio, iako je uredno primio poziv. Dva ranija stegovna ročišta bila su otkazana jer se Canjuga ispričao bolešću.

Zahtjev Canjugina odvjetnika Mate Matića da se bez njegova branjenika ne održi rasprava DOV je odbio jer se Canjuga o stegovnoj optužbi već očitovao, pa nije bilo zakonskih zapreka za održavanje rasprave.

U dokaznom postupku salušan je svjedok Tomislav Poljak, jedan od direktora u Auto Zubaku koji je rekao da je odvjetnik Mirko Batarelo inzistirao da se Canjugi proda automobili po povlaštenoj cijeni, nižoj od nabavne, nudeći da sam plati razliku, no do prodaje nije došlo.

Dokazni postupak nastavljen je uvidom u policijske zapisnike o primjeni tajnih mjera prisluškivanja protiv Batarela i razgovora s više drugih osoba vezanih uz Canjuginu stegovnu odgovornost, te u brojne dopise državnog odvjetništva. Preslušavanju tajno snimljenih razgovora u kojim se Canjuga osobno često pojavljivao ili je spominjano njegovo ime novinari nisu smjeli prisustvovati.

Canjugina obrana tvrdila je da ničim nije dokazano da je počino stegovno djelo te da mu je uskraćeno pravo na obranu jer je DOV odbio njihov dodatni prijedlog da se sasluša još četvoro svjedoka.

Objavljujući odluku o najstrožoj kazni, predsjednica DOV-a Zlata Hrvoj Šipek rekla kako je nepobitno dokazano da je Canjuga počinio stegovna djela za koja se tereti.

Canjuga je, utvrdio je DOV, kao zagrebački županijski državni odvjetnik od prosinca 2002. do travnja 2003., u osobnom kontaktu i čestim telefonskim razgovorima, suprotno zakonskoj obvezi čuvanja službene tajne, Batarelu davao podatke o stanju pojedinih spisa u kojima je Batarelo zastupao osumnjičene, te o radnjama koje će državno odvjetništvo poduzimati. Neke je podatke o postupcima pred zagrebačkim Županijskim ili Općinskim državnim odvjetništvom Batarelo dobijao od Canjuge neposredno prije ili nakon održanih kolegija državnih odvjetnika ili nakon sastanaka kaznenog odjela državnog odvjetništva. Time je olakšao posao obrani, odnosno Batarelu, a na štetu tužiteljstva, smatra DOV.

Radi se o kaznenim postupcima protiv Igora Turca, Čire Grubišića, Saše Vukadina i više postupaka vezanih uz Industrogradnju.

DOV smatra da je Canjuga počinio teško stegovno djelo bez ozira na to je li imao neposredne imovinske koristi, što i nije predmet stegovnog postupka, i bez obzira je li odavanjem službenih podataka utjecao na ishod postupka. Time je, zaključio je DOV, nanio veliku štetu ugledu državnog odvjetništva i državnoodvjetničkoj dužnosti, ali i cijelom pravosuđu. Osobito se teškom okolnošću smatra što je Canjuga to počino kao čelna osoba zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva, najvećeg u zemlji.

Na odluku DOV-a Canjuga se može žaliti Upravnom sudu.

DOV je danas ukinuo suspenziju splitskoj zamjenici općinske državne odvjetnice Majdi Lisac koja je prvostupanjskom presudom šibenskog Županijskog suda oslobođena odgovornosti za zlouporabu ovlasti. Nju je DOV udaljio s dužnosti do okončanja tog kaznenog postupka, a u međuvremenu je u stegovnom postupku oslobođena odgovornosti za isto djelo. Suspenzija je ukinuta tijesnom većinom s pet glasova za i četiri protiv. Dio članova DOV-a je, naime, smatrao da kazneni postupka završava pravomoćnom, a ne prvostupanjskom presudom.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije